Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ISTORIE

2 martie: Moartea unui erou – Liviu Babeș

La data de pe 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul totalitar comunist existent în România la acea dată.Trebuie amintit că în acel an 1989, Liviu Babeş avea 47 de ani și lucra pe post de maistru electrician la Trustul de Prefabricate Braşov, fiind în același timp un pasionat pictor şi sculptor amator.

Modul în care şi-a plănuit manifestul i-a uimit pe toți apropiații lui deoarece la acea dată de 2 martie 1989, Liviu Babeş a plecat să schieze în Poiana Brașov, iar după ce a coborât pentru ultimă oară pe pârtie şi-a dat foc în semn de protest, după cum am mai spus, față de atitudinea regimului totalitar comunist existent în România.

Cumplitul eveniment a fost făcut public în presa străină datorită a doi turiști scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie şi care au relatat întâmplarea unei agenții de știri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicații internaționale. În schimb, în ţară, românii nu au aflat nimic oficial, ci doar cei care ascultau „Europa Liberă” au aflat de sinuciderea lui Liviu Babeş, prin vocea redactorului acestui post de radio, Neculai Constantin Munteanu.

Trebuie amintit că gestul lui Liviu Babeș a venit la doi ani de la înăbușirea revoltei muncitorilor din 1987, când la Brașov au fost torturați de către Miliție și Securitate, sute de oameni, iar cel care a fost numit de atunci „torța vie a Revoluției române”, și-a dat viața pentru ca toți românii să poată trăi liberi. În acea zi de 2 martie 1989,Liviu Babeș a recurs la cel mai dramatic gest, după ce înainte de a muri scrisese pe o bucată galbenă de carton, un text cutremurător: „Stop murder! Auschwitz = Brașov” („Opriți crimele! Auschwitz = Braşov”).

După autoincendierea ce a avut loc pe pârtia Bradul în jurul orei 14, singurul din familie care l-a mai văzut a fost fratele său, cel care i-a stat alături timp de aproape o oră, la Spitalul județean, unde muribundul a agonizat în urma arsurilor grave și unde a și murit. Imediat cazul Babeș a fost preluat de Securitate, care a recomandat familiei să țină închis sicriul până la înmormântare și să nu spună nimănui cauza morții lui Liviu Babeș.

Cu toate acestea, la 5 martie 1989, în zi de duminică, la Cimitirul Municipal, sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Liviu Babeș, iar preotul de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril” a oficiat două slujbe, acasă şi la cimitir, deși martirul Babeş îşi luase singur viaţa pentru a protesta împotriva acelui regim politic totalitar.

Sursa Lectia de Istorie

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button