EXTERNE

Grecia: Salvatorii caută persoane dispărute după accidentul mortal feroviar

Salvatorii au căutat supraviețuitori până târziu în noapte, miercuri, printre epavele distruse și arse ale celor două trenuri care s-au ciocnit în nordul Greciei, omorând cel puțin 43 de persoane și transformând vagoanele în noduri de oțel răsucite, în cel mai mortal accident feroviar din țară.

Impactul produs cu puțin înainte de miezul nopții de marți a aruncat unii pasageri în tavan și pe geamuri.

„Capul meu s-a lovit de acoperișul vagonului din cauza șocului”, a declarat Stefanos Gogakos, care se afla într-un vagon din spate, pentru postul public de televiziune ERT. El a spus că geamurile s-au spart, împroșcând călătorii cu sticlă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a numit coliziunea dintre trenul de pasageri și un tren de marfă „un accident feroviar îngrozitor, fără precedent în țara noastră” și a promis o anchetă completă și independentă, notează AP.

Trenul de la Atena la Salonic transporta 350 de pasageri, mulți dintre ei studenți care se întorceau de la petrecerile zgomotoase de carnaval. Deși calea ferată este dublă, ambele trenuri circulau în direcții opuse pe aceeași linie, în apropiere de Valea Tempe, o vale a râului situată la aproximativ 380 de kilometri (235 de mile) la nord de Atena.

Șeful de gară a fost arestat – Ministrul demisionează
Autoritățile l-au arestat pe șeful de gară la ultima oprire a trenului, în orașul Larissa. Acestea nu au făcut public numele bărbatului și nici motivul arestării, dar șeful de gară este responsabil de traficul feroviar pe acea porțiune de cale ferată. El urma să se prezinte joi în fața unui procuror pentru a fi acuzat oficial.

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat, declarând că demisionează „ca un semn elementar de respect pentru memoria oamenilor care au murit în mod atât de nedrept”.

Karamanlis a declarat că a depus „toate eforturile” pentru a îmbunătăți un sistem feroviar care se afla „într-o stare care nu se potrivește secolului XXI”.

Dar, a adăugat el, „când se întâmplă ceva atât de tragic, este imposibil să continui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Sindicatul care îi reprezintă pe lucrătorii din trenuri a anunțat o grevă de 24 de ore pentru joi, în timp ce proteste ale unor grupuri de stânga au izbucnit la Atena miercuri târziu. Lucrătorii de la metroul din Atena au anunțat, de asemenea, o grevă de 24 de ore pentru joi, afirmând că se confruntă cu probleme similare cu cele ale angajaților din sectorul feroviar.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button