Prețurile locuințelor din Marea Britanie suferă cea mai mare scădere din ultimii zece ani, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor.
Cifrele Nationwide arată o scădere mai mare decât se aștepta, de 1,1% în anul până în februarie
Prețurile imobilelor au scăzut cu 1,1% în februarie față de aceeași lună a anului trecut, cea mai mare scădere din noiembrie 2012 și o inversare a creșterii de 1,1% din ianuarie, a anunțat miercuri furnizorul de credite ipotecare Nationwide.
Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o scădere de 0,9 procente.
A fost prima contracție anuală din iunie 2020, când piața imobiliară a fost efectiv închisă în timpul blocajului Covid-19. Robert Gardner, economistul-șef al Nationwide, a declarat că scăderea prețurilor reflectă încrederea scăzută a cumpărătorilor „precum și impactul cumulativ al presiunilor financiare care apasă de ceva timp asupra gospodăriilor”.
Starea slabă a pieței imobiliare a fost subliniată de datele separate ale Băncii Angliei, care au arătat că aprobările de credite ipotecare pentru achiziția de locuințe au scăzut la 39.600 în ianuarie, în scădere de la 40.500 în luna precedentă și la cel mai scăzut nivel din mai 2020. Excluzând debutul pandemiei Covid-19, acesta a fost cel mai scăzut nivel de aprobări din ianuarie 2009, când Marea Britanie era împotmolită în recesiune în urma crizei bancare.
Separat, Persimmon, unul dintre cei mai mari constructori de locuințe din Marea Britanie, a avertizat miercuri că vânzările de locuințe noi ar putea scădea cu până la 40% în acest an, dacă ratele ridicate la creditele ipotecare și incertitudinea economică vor continua să reducă cererea cumpărătorilor.
Rata medie a dobânzii la creditele ipotecare noi a crescut la 3,9% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din 2010, potrivit datelor BoE, piețele anticipând în continuare creșteri suplimentare ale dobânzilor, în condițiile în care banca centrală încearcă să țină în frâu inflația.
Prețurile caselor au scăzut cu 0,5% față de ianuarie, a șasea scădere lunară consecutivă de la vârful din august, marcând cea mai lungă perioadă de contracție din 2009 încoace.
Ajustate pentru inflație, prețurile locuințelor au scăzut cu 11% de la vârf și se află sub nivelul de dinaintea pandemiei, ceea ce se compară cu o scădere în termeni reali de 19% între 2007 și 2009, potrivit lui Andrew Wishart, senior property economist la Capital Economics.
Luke Thompson, consilier ipotecar la PAB Wealth Management, a declarat: „Vânzătorii au fost nevoiți să se obișnuiască mai mult cu faptul că s-ar putea să nu obțină prețul total cerut pentru proprietatea lor, deoarece nu vedem mai multe persoane care licitează pentru o proprietate, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul anului 2021 și în 2022.”
Mulți economiști cred că încetinirea pieței imobiliare va continua timp de câteva luni. „Va fi greu pentru piață să recupereze mult avânt pe termen scurt, deoarece vânturile economice par să rămână relativ puternice”, a spus Gardner.
Sursa FT
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!