EXTERNE

Localnicii din Olanda fac presiuni pentru evacuarea consulului onorific al Rusiei

Consulul onorific al Rusiei în provinciile olandeze Brabant și Limburg, Constantin van Floten, și-a anunțat plecarea de la reședința sa, Castelul Straitagen din Landgraaf, în sudul țării, unde se află doar de la începutul lunii februarie, citând De Volkskrant.

Van Floten lucrase anterior la Maastricht, dar la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, el a descris agresiunea rusă drept o „misiune de menținere a păcii” într-un interviu acordat presei locale. Consulatul a fost apoi vandalizat de activiști, iar van Floten a fost combătut de refugiații ucraineni din Maastricht.

În februarie 2023, o cunoștință a consulului onorific rus, artistul Alexander Taratinov, care deține cetățenia rusă și olandeză, s-a oferit să găzduiască consulatul în castelul său din Landgraaf.

Într-un e-mail adresat lui van Floten, disponibil la De Volkskrant, Taratinov a declarat că el consideră că este important „chiar și în timp de război” să se construiască relații între Rusia și Olanda și că în castelul său vrea să ofere oamenilor „un loc în care să poată vorbi unii cu alții”.

Deși mai mulți diplomați ruși au primit ordin să părăsească Olanda săptămâna trecută, iar misiunea comercială rusă din Amsterdam a fost, de asemenea, închisă, Ministerul olandez de Externe a dat oficial permisiunea ca consulatul să se mute la Landgraaf.

Dar van Floten a declarat între timp că proprietarul castelului a fost „șantajat” și că, prin urmare, își va face deocamdată treaba „online”. Cu toate acestea, conform Convenției de la Viena, care reglementează relațiile diplomatice dintre țări, un consul onorific trebuie să aibă și o adresă fizică.

În plus, Taratinov s-a plâns de amenințări din partea unor persoane necunoscute de a sparge conacul, iar primăria din Landgraaf a primit plângeri din partea locuitorilor din zonă și a anumitor forțe politice. În cele din urmă, potrivit lui Taratinov, „ambasadorul rus a decis ca consulatul să nu mai aibă sediul la castel.

Constantin van Floten, în vârstă de 70 de ani, deținea o afacere cu restaurante în Rusia. După cum notează De Volkskrant, el se lăudase anterior cu o mulțumire scrisă din partea lui Putin și a ordonat să fie numit baron după ce a dobândit titlul de nobil în Croația.

Van Floten locuiește acum în Belgia, unde deține un castel în Sint-Treiden, în apropiere de granița cu Olanda.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button