Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MOLDOVA

Moldova: Deputații s-au bătut în timpul votului pentru limba română în Constituție

Deputații moldoveni au luptat în prima lectură a unui proiect de lege pentru a renunța la denumirea de „limbă moldovenească”.

Proiectul din partea partidului de guvernământ PAS prevede schimbarea denumirii „limba moldovenească” în „limba română”, notează Newsmaker.

În timpul prezentării proiectului de lege, deputații comuniști și socialiști, care mai devreme părăsiseră sala, au venit la tribună cu pancarte care cereau referendum și alegeri anticipate. Pe unul dintre afișe au scris „Moldova. Moldoveni. Moldovenesc” („Moldova. Moldoveni. Moldovenesc”).

Unul dintre deputații din majoritatea parlamentară a sărit la ei și a smuls afișul de la „socialist”, a izbucnit o bătaie. Un deputat PAS a încercat să continue prezentarea proiectului, dar un deputat comunist a preluat microfonul și a început să strige „Moldova, Moldova”. Microfonul a fost închis după aceea.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a îndemnat pe deputați să se calmeze. Unii s-au întors la locurile lor; opoziția a continuat să blocheze tribuna. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în prima lectură cu 55 de voturi din partea deputaților PAS.

Potrivit documentului, cuvintele „limbă de stat”, „limbă oficială” și „limbă maternă” în orice formă gramaticală, acolo unde se face referire la limba de stat a Republicii Moldova, se înlocuiesc cu „limba română” în forma gramaticală corespunzătoare.

După cum se știe, Declarația de Independență a Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, adoptată în 1991, prevedea că limba de stat în Republica Moldova este limba română.

Cu toate acestea, Constituția Republicii Moldova definește „limba moldovenească” ca fiind limba națională a țării în articolul 13. Articolul a fost introdus în 1994 de către Partidul Agrar pro-rus și Partidul Socialist.

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul declarației de independență are prioritate față de dispozițiile constituției. În 2017, Curtea a salutat o inițiativă a deputaților de a schimba denumirea limbii de stat din Constituție din moldovenească în română.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button