Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
MOLDOVA

„Vor un vasal în spatele Ucrainei”: Analist politic vorbește despre războiul hibrid al Moscovei împotriva Chișinăului (VIDEO)

Rusia duce un război hibrid împotriva guvernului moldovean în exercițiu. Sarcina autorităților ruse este de a schimba situația din Moldova din interior și de a face din această țară vasalul său în spatele Ucrainei. Alexei Tulbure, analist politic și fost reprezentant al Republicii Moldova la Consiliul Europei și la ONU, a declarat acest lucru astăzi, 2 martie, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune FREEDOM TV.

„Nu am absolut nicio îndoială că aceste proteste sunt coordonate cu Kremlinul, sunt elemente clare ale așa-numitului război hibrid pe care Rusia l-a declanșat împotriva țării noastre. Un element al acestui război hibrid: protestele organizate de Partidul Șor, care a fost declarat oficial partenerul Rusiei în Republica Moldova”, a spus el.

Analistul politic a reamintit că înainte de iarnă au avut loc proteste pro-ruse în masă cu sloganuri precum „vom îngheța cu toții” și „va fi un dezastru umanitar” pentru a o forța pe președinta moldoveană Maia Sandu să negocieze cu Moscova reducerea prețului la gaze.

„În paralel, Gazprom a amenințat că ne va tăia complet gazul și a sfârșit prin a reduce livrările la jumătate. Asistăm la un joc în patru mâini: o acțiune coordonată de Kremlin și de agenții lor din Moldova pentru a destabiliza situația, care trebuia să ducă la o schimbare de guvern. Guvernul este acum pro-european, așa că a trebuit să îl schimbe cu unul pro-rusesc. Acum ei nu mai spun că suntem înghețați. Mai mult, am început să cumpărăm gaz și energie electrică din altă parte, adică pentru prima dată în istoria Moldovei independente au apărut surse alternative de energie pentru țară”, a subliniat el.

Acum, potrivit analistului, protestatarii pro-Kremlin au noi sloganuri, potrivit cărora actuala guvernare ar vrea să tragă Moldova într-un război cu Rusia.

„Ceea ce se întâmplă nu sunt simple proteste, la care au dreptul cetățenii oricărei democrații, ci participarea la un război hibrid, a cărui miză este foarte mare. Să ne imaginăm că Rusia, care suferă, sincer vorbind, o înfrângere rușinoasă în Ucraina, obține brusc un guvern loial în Moldova. În afară de faptul că au ceva de raportat propriei populații, că uite, noi restaurăm Uniunea Sovietică, ei obțin un vasal obedient în spatele Ucrainei”, a spus el.

El a adăugat că, în acest caz, s-ar schimba și cursul politic al Republicii Moldova, iar perspectivele europene și șansele de schimbare în bine a nivelului de trai ar dispărea pur și simplu.

„Așa își folosește Rusia soldații pe fronturi și așa încearcă pensionarii noștri să fie folosiți ca „carne de protest”, să mă ierte pentru această comparație”, a subliniat Alexei Tulbure.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button