Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
RĂZBOI

Va îndrăzni Beijingul să predea arme Kremlinului – prognoza unui expert (VIDEO)

Importurile de microprocesoare în Rusia au revenit efectiv la nivelurile de dinainte de război. Acest lucru a fost raportat de The Wall Street Journal. Potrivit Jurnalului, China joacă un rol major în această situație, a dublat livrările de cipuri, iar piesele ajung în Rusia pentru a ocoli sancțiunile.

Oficial, Beijingul susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, dar nu se grăbește să se despartă de Rusia.

„Rusia a reușit să găsească o cheie cu liderii chinezi, au reușit să îi convingă că Ucraina nu este un stat, ci o provincie rebelă. În consecință, conducerea chineză este ezitantă”, a declarat expertul politic Taras Zagorodnii.

Pentru China, Rusia a fost în mod tradițional un aliat, potrivit Beijingului, în a se opune hegemoniei SUA.

„China consideră că relația strategică cu Rusia este foarte importantă în ambițiile sale globale. Acest lucru este valabil și pentru ambițiile economice, deoarece Rusia este un partener important de la care China poate obține resurse. Iar primul motiv, desigur, este că au o graniță foarte lungă, de peste 4.000. Este important pentru China să aibă un spate calm, care să nu provoace probleme de securitate”, a declarat Natalia Plaksienko-Butyrskaya, expert în Asia de Est și masterand în politică externă.

Prin China trec principalele fluxuri de produse subsanate și de bunuri ale companiilor care au părăsit Rusia. Pentru aceasta, Beijingul obține controlul asupra unei mari părți a pieței rusești.

„Astăzi, așa cum vedem în cazul bunurilor energetice, dependența este critică. Și apoi un al doilea lucru la fel de important este dependența de bunurile industriale, de acele componente care pot fi folosite în industrie. De fapt, China profită de o nișă vacantă și încearcă să o umple. Fără China, economia rusă ar fi într-o stare mult mai deplorabilă”, a declarat Iaroslav Romanchuk, economist-șef al Biroului de soluții și rezultate simple.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a spune că China se opune în mod deschis Ucrainei. Pe de o parte, Beijingul furnizează microcipuri Rusiei, dar, pe de altă parte, refuză să permită accesul în spațiul său aerian al avioanelor rusești cu dublă înregistrare.

Din această cauză, aproximativ jumătate din avioanele de care dispun companiile aeriene rusești nu pot zbura spre China, scrie The Moscow Times. De asemenea, Beijingul refuză să dea garanții că nu va confisca avioane la cererea unor țări terțe în cadrul sancțiunilor occidentale, a declarat Ministerul rus al Transporturilor.

Beijingul nu își va sacrifica propria bunăstare în favoarea Rusiei, spun experții.

„Să spui că vor sprijini pe deplin Rusia este puțin probabil. Chiar și furnizarea de microcipuri, este riscantă pentru China, deoarece riscă sancțiuni, care s-ar putea termina foarte trist pentru economia chineză. Pentru că ei sunt foarte dependenți de piețele de desfacere din Uniunea Europeană și SUA”, a subliniat Zagorodnyi.

În 2022, schimburile comerciale ale Chinei cu UE și SUA s-au ridicat la 1.600 de miliarde de dolari. – Este de 8 ori mai mult decât cu Rusia. Potrivit statisticilor vamale chineze, comerțul Chinei cu Rusia este la un nivel record, dar este de doar 190 de miliarde de dolari.

China se confruntă cu mai multe crize economice majore în 2022.

„În acest an, cel mai important lucru pentru China este să asigure creșterea economică. Să se asigure că creșterea economică și creșterea prosperității pentru cetățenii săi compensează pierderile economice și sociale din toți anii trecuți. China poate face acest lucru doar prin îmbunătățirea relațiilor sale cu Occidentul”, – a declarat Olexiy Koval, jurnalist internațional și membru al consiliului de administrație al Asociației ucrainene de studii chinezești.

Potrivit secretarului de stat Anthony Blinken, SUA au avertizat deja China cu privire la consecințele pe care le va suporta dacă va sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

„Cred că va exista o continuare a acestui tip de neutralitate pro-rusă a Chinei. Pot exista schimbări într-o direcție sau alta, cred că vor exista livrări punctuale de componente de armament sau componente tehnologice de un anumit tip. Dar, până acum, nu se vorbește despre faptul că China este pregătită să ofere Rusiei asistență militară colosală sau că este pregătită să furnizeze echipamente militare complete”, a subliniat șeful secției Asia-Pacific a Centrului pentru studii privind armata, conversia și dezarmarea, Iuriy Poyta.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button