Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ECONOMIE

Prețul petrolului scade pe măsură ce prognoza de creștere a PIB-ului Chinei se înrăutățește

Prețul petrolului a scăzut luni, 6 martie, după ce China a stabilit o țintă de creștere a PIB-ului mai mică, de aproximativ 5%, iar investitorii așteaptă mărturia șefului Rezervei Federale a SUA din această săptămână privind ratele de dobândă, notează Reuters.

Cum au evoluat prețurile

La ora 07:35 GMT, cotațiile futures ale petrolului Brent au scăzut cu 53 de cenți, sau 0,6%, la 85,30 dolari pe baril.

Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,6%, la 79,21 dolari pe baril.

Ce a influențat prețurile

Prognoza de creștere economică a Chinei, anunțată duminică, a fost sub ținta de creștere a PIB-ului de anul trecut, de 5,5%. Anul trecut, PIB-ul a crescut cu doar 3%.

Surse politice au declarat pentru Reuters că ar putea fi stabilit un interval de până la 6% până în 2023.

Premierul Li Keqiang a declarat duminică că bazele unei creșteri stabile în China trebuie consolidate, cererea insuficientă rămâne o problemă majoră, iar așteptările investitorilor privați și ale companiilor sunt volatile.

Cu toate acestea, analiștii de la banca de investiții UBS și-au majorat previziunile privind creșterea PIB-ului Chinei la 5,4% în 2023 și 5,2% în 2024, de la 4,9%, respectiv 4,8%.

În același timp, prețul petrolului va fi probabil afectat de creșterea ratelor din întreaga lume, pe măsură ce băncile centrale globale își înăspresc politica din cauza temerilor legate de creșterea inflației.

Șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, va depune mărturie în fața Congresului, unde este posibil să fie întrebat dacă sunt necesare creșteri mari în cea mai mare țară consumatoare de petrol din lume.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat la sfârșitul săptămânii că este „probabil” că vor crește ratele dobânzilor în această lună pentru a limita inflația.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button