Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii, însă această sărbătoare a fost la începuturi doar o expresie a dorinţei femeilor de dobândire a unor drepturi sociale și politice.
Am putea spune că „Ziua femeii” sau „Ziua mamei” se sărbătorește încă de pe vremea grecilor antici, când în fiecare primăvara, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor, iar mult mai târziu, în Anglia secolului al XIX- lea a fost cunoscută ca „Duminica mamei”, ce se serba întotdeauna în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.
În secolul al XX-lea, mai precis în 28 februarie 1909, în Statele Unite s-a serbat pentru prima data la nivel național femeia, iar această inițiativă a fost preluată în 1910 și de țările europene. Cu toate acestea, la momentul respectiv nu era stabilită o zi anume când să se sărbătorească femeia la nivel internațional. Acest lucru s-a întâmplat pe 19 martie 1911 când a fost sărbătorită prima „Zi Internaţională a Femeii”, în Franța, Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, ocazie cu care numeroase femei au manifestat pentru drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi altele.
Ziua Femeii avea să fie sărbătorită de țările din întreaga lume la date diferite în anul 1977, când Organizaţia Națiunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. În acel an, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame în orice zi a anului, o „zi a femeilor”, o zi care să fie însă în acord cu obiceiurile şi tradiţiile naționale ale țării respective.
Însă nu a fost menţionată în mod specific data de 8 martie, dar multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi, iar în prezent, Ziua Femeii, popularizată și ca „Ziua Mamei” se sărbătorește în foarte multe țări, obișnuindu-se ca în această zi, bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor, respectiv soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor de muncă.
Astfel, ziua de 8 Martie este ziua feminității, a frumuseții, a dragostei, ziua în care femeia este în centrul atenției, este sărbătorita de copii, de soți, de prieteni, deoarece femeia, acea ființa delicată și sensibilă, este cea care dă viață și ne face viața atât de frumoasă.
Sursa Lecția de istorie
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!