EXTERNE

Otrăvirea unor eleve în Iran. Cine se află în spatele crimei?

Profesorii iranieni au protestat marți față de suspiciunile de otrăvire a unor eleve, în timp ce un important deputat și un grup de activiști au estimat la câteva mii numărul celor care au raportat simptome în sute de școli.

Noile cifre escaladează dramatic criza actuală care afectează acum cele mai înalte niveluri ale teocrației iraniene, care se află deja sub presiune după luni de demonstrații în urma morții lui Mahsa Amini în septembrie.

Între timp, procurorii au început să depună acuzații penale împotriva jurnaliștilor, activiștilor și altor persoane pentru comentariile lor cu privire la incidentele încă nerezolvate care au început în noiembrie. De asemenea, oficialii au anunțat din nou arestări ale unor suspecți anonimi în legătură cu aceste evenimente, cu puține detalii, după ce au retras afirmații anterioare similare.

Aceste noi incidente în școli, cu noi incidente raportate marți, amenință să alimenteze din nou furia publică, în timp ce părinții se tem pentru siguranța copiilor lor. Rămâne neclar cine s-ar putea afla în spatele atacurilor suspectate și ce substanțe chimice – dacă au fost folosite – au fost folosite.

„Otrăvirile forțează și mai mult o conversație internă de-a lungul diviziunilor sociale profunde din Iran între iranienii conservatori religioși și iranienii liberali mai laici”, a declarat firma de informații despre riscuri RANE Network într-o analiză. „Dacă otrăvirile vor continua, vor deveni un alt declanșator al tulburărilor perturbatoare împotriva guvernului, indiferent dacă guvernul se află de fapt în spatele lor sau nu”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button