Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ACTUALITATE

Parlamentul României a aprobat o declarație de susținere a Ucrainei

Parlamentul României a aprobat, în ședința comună a celor două camere, o declarație cu ocazia aniversării invaziei totale a Rusiei, care condamnă ferm războiul invadator rusesc și cere retragerea imediată a trupelor rusești.

„Cerem Federației Ruse să oprească imediat războiul și să își retragă toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în conformitate cu frontierele recunoscute la nivel internațional”, au declarat parlamentarii români.

Aceștia au subliniat că toate încercările de a schimba granițele Ucrainei prin forță începând cu 2014 reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internațional și a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

„Facem apel la Federația Rusă să coopereze necondiționat cu organizațiile internaționale și cu Curtea Penală Internațională, care este responsabilă pentru investigarea și urmărirea penală a crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a genocidului comise împotriva Ucrainei, și să sprijine eforturile internaționale… de a stabili un mecanism jurisdicțional pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de crima de agresiune”, se arată în declarație.

Prin documentul adoptat, parlamentul a cerut, de asemenea, Rusiei „să înceteze imediat retorica privind utilizarea armelor nucleare și acțiunile de intimidare a altor state, precum și acuzațiile nefondate privind presupusa utilizare de către Ucraina a armelor biologice”.

Deputații și senatorii au cerut comunității europene și euro-atlantice să întărească sancțiunile împotriva Federației Ruse și să se asigure că acestea rămân în vigoare pe termen lung.

România ar putea trimite experți în Republica Moldova pentru a accelera trecerea acesteia în UE
„Sancțiunile ar trebui să-i vizeze și pe cei direct responsabili pentru crimele comise în Ucraina: președintele Vladimir Putin și întregul său regim”, se arată în declarație.

Parlamentul a susținut „necesitatea unei implicări substanțiale a României în eforturile viitoare de reconstrucție post-conflict a statului ucrainean, precum și consolidarea sprijinului acordat de statul român, în special populației civile ucrainene”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button