EXTERNE

Stoltenberg: Arderea Coranului nu ar trebui să împiedice aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că acțiunile de ardere a Coranului în Suedia nu ar trebui să împiedice aderarea țării la Alianță, el a făcut această afirmație într-un interviu acordat postului suedez de televiziune SVT.

După cum a explicat Stoltenberg, problema arderii Coranului nu a făcut parte din acordul la care au ajuns Suedia, Finlanda și Turcia la summitul NATO de la Madrid din iunie 2022 și, prin urmare, nu ar trebui să afecteze candidatura Stockholmului.

„Problema nu a făcut parte din acord și nu ar trebui să împiedice Suedia să devină membră a NATO”, a subliniat el.

„În Turcia, am vorbit despre faptul că oamenii pot avea opinii diferite cu privire la arderea Coranului. Multe țări au legi care restricționează astfel de acțiuni, dar nu poți interzice tot ceea ce nu-ți place”, a adăugat secretarul general al Alianței.

Întrebat dacă Suedia ar trebui să restricționeze acțiunile de ardere a Coranului, Stoltenberg a subliniat că face o distincție între acțiunile provocatoare și cele ilegale: „Dar ideea este că această problemă nu a făcut parte din acord și nu ar trebui să împiedice Suedia să adere la NATO”.

După cum știți, Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO în luna mai a anului trecut din cauza invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Țările au declarat că doresc să adere împreună la NATO.

Anul acesta, din cauza poziției Turciei, care acuză Suedia că nu combate suficient terorismul, Alianța și Stockholm și Helsinki au început să admită că aderarea statelor ar putea avea loc separat.

Din această cauză, discuțiile trilaterale privind cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei au fost chiar suspendate temporar, urmând să fie reluate pe 9 martie.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button