Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SĂNĂTATE

Genele care au ajutat omenirea să supraviețuiască ciumei ne afectează și astăzi – studiu

Modificările geneticii umane care au ajutat omenirea să supraviețuiască ciumei din secolul al XIV-lea protejează și astăzi împotriva bolilor respiratorii, inclusiv COVID-19, cu referire la un studiu publicat în American Journal of Human Genetics.

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit că, în timpul pandemiei de ciumă din secolul al XIV-lea, persoanele care aveau două copii identice ale genei ERAP2 au avut cu 40-50% mai multe șanse de supraviețuire decât cele care aveau două variante diferite ale genei.

În secolul XXI, această pereche de gene reduce riscul de boli respiratorii, cum ar fi coronavirusul.

Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, genele ERAP2 pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta alte boli: boala Crohn, lupus eritematos sistemic, sclerodermie și diabet de tip I.

Efectele variațiilor genetice se pot schimba din cauza schimbărilor de mediu.

Studiul a implicat o echipă internațională de oameni de știință care a analizat trei mari baze de date de cercetare care conțin informații despre sute de mii de participanți.

Reamintim că, în cazul COVID-19 sever, virusul poate ajunge în creier și în alte părți ale corpului.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button