Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ACTUALITATE

Zona în care se practică viticultura de pe vremea lui Burebista. Una dintre cele mai vechi podgorii din România

Una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României se află la Arad. Este vorba despre Podgoria Miniș-Măderat situată la 20 km distanță de municipiul Arad pe dealurile adăpostite de marginea vestică a Munţilor Zarandului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 2700 ha. Are o lungime de circa 50 km și o lățime cuprinsă între 1-4 km.

Cele mai vechi documente de atestare istorică a podgoriei Aradului datează din prima jumătate a secolului al XI-lea. Localitatea Miniş apare prima dată pe o hartă viticolă în anul 1212.

De-a lungul timpului, viticultura acestei podgorii s-a dezvoltat progresiv, ajungând ca în secolele XV-XVI vinul să fie considerat o necesitate și asigura o mare parte din veniturile locuitorilor. În funcție de stăpânire (otomană sau austriacă), suprafața cultivată cu viță de vie a oscilat între 700 ha, în anul 1562 și 2.100-2.800 ha, în anul 1746.

În timp, suprafața viticolă a continuat să se extindă ajungând la 6540 ha, în anul 1880. Între anii 1907 și 1944 suprafața viticolă a oscilat între 5570 și 6248 ha. Transformările cele mai importante în viticultura podgoriei s-au înregistrat după unirea Transilvaniei cu țara și mai ales după reforma agrară din 1921.

Medalia de Aur

Podgoria Aradului a fost premiată cu Medalie de Aur în anul 1982, la Concursul Mondial de la Londra, pentru vinul „Roşu de Miniş”. Potrivit lui Geza Balla, unul dintre cei mai importanţi viti-vinicultori din zonă şi membru al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, aproape în totalitate viile judeţului Arad sunt concentrate în această zonă a colinelor care formează ultimele ramificaţii ale Munţilor Zărandului.

Din punct de vedere geografic, ea se întinde pe o lungime de circa 60 km şi o lăţime cuprinsă între 1şi 4 km, de la intrarea în Radna (Lipova), până în zona localităţilor Şilindia şi Mocrea, situate în partea mai nordică a judeţului. Podgoria Aradului este una dintre cele mai vechi din România.

Condiţiile deosebite ale podgoriei, microclimatul oferit de valea Mureșului, respectiv de înclinația pantelor și rocile vulcanice a formațiunilor de relief precum şi influenţa climei mediteraneene dau naştere unor vinuri roşii închise la culoare, corpolente, cu o eleganță extrasă din rocile vulcanice din zonă. Expunerea pantelor, în mare parte sudică sau sud-vestică, cât și favorabilitatea unor condiții climatice – cum e perioada lungă de vegetație, durata de strălucire a soarelui – ne oferă condițiile perfecte pentru a produce atât vinurile roșii specifice zonei, cât și vinuri albe sau chiar și vinuri spumante elegante”, a declarat dr. ing. Balla Géza.  

Potrivit unor legende, viticultura a fost practicată pe aceste meleaguri încă de pe vremea lui Burebista. O sursă documentară mai apropiată de prezent spune că undeva în jurul anului 1.000 d.Hr., Regina Ghizela, soţia Regelui Ştefan al Ungariei, ar fi donat abatelui din Bakony, cu ştirea soţului său, o suprafaţă de 17 sape de vie (o sapă fiind echivalentul suprafeţei pe care o putea săpa un om într-o zi. n.red.).

La Arad se produce vin de calitate FOTO George Țucudean

Cramă cu numele copiilor fotbalistului George Țucudean 

Una dintre cramele celei mai vechi podgorii este cea deținută de familia fotbalistului George Țucudean. MaxiMarc (botezată după copiii sportivului, Maximilian și Marc) este situată pe dealurile Măderatului din județul Arad. Acolo se produc vinuri premium care exprimă terroirul podgoriei Miniș-Măderat, prin vinificarea soiurilor locale și internaționale, punând accent pe Mustoasa de Măderat, Cadarcă.

Vrem să păstrăm și să continuăm tradiția zonei, să dezvoltăm turismul viticol, iar alături de celelate crame să facem cunoscută această zonă la nivel național și, de ce nu, peste hotare. Am început vinificarea primelor vinuri în 2016, în crama veche, care acum este zonă de maturare, pentru ca astăzi procesarea și vinificarea strugurilor să se facă în construcția nouă, dotată cu tehnologie de ultimă generație. Obiectivul nostru pentru fiecare vin este să punem terroir-ul în pahar. Iar acest lucru se întâmplă prin obținerea acestor nuanțe, arome, care ne ajută să arătăm potențialul podgoriei noastre. Simbolul nostru este un arbore de Sequoia care există în podgorie și a fost adus și plantat de baronul Jozsef Dietrich în 1845. Acest arbore încă supraviețuiește și astăzi are peste 35 metri înălțime. Am ales să fie simbolul nostru pentru că reprezintă capacitatea de a se dezvolta, iar rădăcinile lui centenare reprezintă legătura noastră cu trecutul”, spun reprezentanții cramei.

Legenda cramei spune că motto-ul „Where dreams become wines” a luat naștere dintr-o idee a lui Marius Țucudean (tatăl fotbalistului George Țucudean). Marius a avut trei visuri în copilărie, iar unul dintre ele era să dețină, la un moment dat, 15 rânduri de vie pentru a-și face vinul propriu. Acum, și-a îndeplinit visul.

Sursa Adevarul.ro

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button