Ziua de naștere a genialului fizician Albert Einstein este comemorată în fiecare an pe 14 martie. Fizicianul teoretician Albert Einstein este considerat în mare măsură ca fiind unul dintre cei mai importanți și mai realizați oameni de știință din istorie. Pentru descoperirea legii efectului fotoelectric, Albert Einstein a primit în 1921 Premiul Nobel pentru Fizică.
Albert Einstein s-a născut la 14 martie 1879, la Ulm, în Germania. Einstein a fost un geniu care a învățat singur algebra și geometria euclidiană până la vârsta de 12 ani. A dezvoltat teoria relativității și formula de echivalență masă-energie E=mc2, considerată cea mai cunoscută ecuație din lume.
A primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1921 pentru serviciile aduse fizicii teoretice și pentru descoperirea legii efectului fotoelectric. Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 de lucrări neștiințifice în timpul vieții sale. De asemenea, a descoperit propria demonstrație originală a teoremei lui Pitagora când avea doar 12 ani și a stăpânit calculul integral și diferențial până la vârsta de 14 ani.
Familia lui Einstein era de origine evreiască Ashkenazi, iar tatăl său, Hermann Einstein, era vânzător și inginer. Familia s-a mutat la München în 1880. Einstein s-a luptat cu limba și cu alte materii la școală și a abandonat timpuriu școala. La 16 ani, a scris prima sa lucrare științifică despre forța magnetismului, inspirată de o busolă dăruită de tatăl său.
Einstein a publicat prima sa lucrare, Concluzii din fenomenele de capilaritate, în 1900. În 1905, a publicat patru lucrări revoluționare despre efectul fotoelectric, mișcarea browniană, relativitatea specială și echivalența masei și energiei, care a devenit cunoscut ca „anul miracolelor” al lui Einstein.
Einstein s-a căsătorit cu Mileva Maric în 1903 și au divorțat în 1919, în principal din cauza atracției fizicianului pentru verișoara sa Elsa. Einstein s-a căsătorit cu Elsa Lowenthal în 1919, după o relație de cinci ani. Einstein era interesat de muzică și ar fi urmat o carieră în acest domeniu dacă nu ar fi devenit fizician. De asemenea, a fost fascinat de Mahatma Gandhi, iar cei doi au făcut schimb de scrisori pe tot parcursul vieții lor.
La 17 aprilie 1955, Einstein a suferit o hemoragie internă din cauza unui anevrism aortic abdominal rupt și a murit în dimineața următoare, la vârsta de 76 de ani.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!