EXTERNE

Președintele Chinei vrea un rol global mai mare după acordul dintre Arabia Saudită și Iran

Președintele Xi Jinping a cerut luni ca China să joace un rol mai important în gestionarea afacerilor globale, după ce Beijingul a dat o lovitură diplomatică în calitate de gazdă a discuțiilor care au dus la un acord între Arabia Saudită și Iran pentru redeschiderea relațiilor diplomatice.

Xi nu a oferit detalii despre planurile Partidului Comunist aflat la guvernare, într-un discurs rostit în fața legislativului ceremonial al Chinei. Dar Beijingul a fost din ce în ce mai asertiv de când a preluat puterea în 2012 și a cerut schimbări în cadrul Fondului Monetar Internațional și al altor entități despre care spune că nu reflectă dorințele țărilor în curs de dezvoltare, notează AP.

China ar trebui să „participe în mod activ la reforma și construcția sistemului de guvernanță globală” și să promoveze „inițiative de securitate globală”, a declarat Xi, cel mai puternic lider al țării din ultimele decenii.

Acest lucru va adăuga „energie pozitivă la pacea și dezvoltarea mondială”, a spus Xi.

Vineri, Xi a fost numit pentru un nou mandat la președinția ceremonială, după ce, în octombrie, a rupt tradiția și și-a acordat un al treilea mandat de cinci ani în calitate de secretar general al partidului de guvernământ, punându-se astfel pe calea de a deveni lider pe viață.

Congresul Național al Poporului a consolidat duminică dominația lui Xi, aprobând numirea unor loiali ai săi în funcția de premier și a altor lideri guvernamentali, în cadrul unei schimbări care are loc o dată la un deceniu. Xi a marginalizat potențialii rivali și a umplut rândurile de vârf ale partidului de guvernământ cu susținătorii săi.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button