Protestele pro-rusești din Moldova continuă. Protestatarii blochează traficul, cerând demisia președintelui Maia Sandu. Mitingurile pro-ruse sunt organizate de membri și susținători ai Partidului Șor. În ziua precedentă, 54 de participanți la miting au fost reținuți. Printre aceștia se aflau și 21 de minori. Înainte de începerea mitingului, forțele de ordine au primit un raport despre o bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Toate acestea sugerează că Kremlinul își continuă încercările de a submina din interior situația politică din Republica Moldova.
De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, poliția de frontieră moldovenească a intensificat controalele asupra celor care încearcă să intre în țară, în timp ce Moscova a continuat să lucreze pentru a destabiliza regiunea de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Scenariul moldovenesc este formarea Transnistriei, în afara controlului Chișinăului, în anii 1990. Astăzi, Kremlinul sponsorizează mitinguri pro-ruse în capitala moldovenească, șantajează țara cu prețul gazelor și încearcă să introducă ilegal în Moldova reprezentanți ai PMC Wagner, sugerează Poliția de Frontieră.
„Săptămâna trecută, în fluxul de pasageri al unuia dintre zborurile care au sosit în Republica Moldova, a fost identificat un cetățean care a prezentat un pașaport al Federației Ruse. Colegii mei din prima linie au reușit să identifice că acesta ar putea fi reprezentantul unei companii militare private, nu voi menționa numele acestuia. Comparând anumite informații, ținând cont de ceea ce se întâmplă în interiorul statului, de modul în care Rusia vrea să destabilizeze starea de lucruri în țara mea, s-a decis să fie împiedicată intrarea acestuia în țară și să fie trimis înapoi de unde a venit”, a declarat comisarul-șef al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, Roșian Vasiloi.
De la începutul anului 2023, peste 2.700 de persoane au fost refuzate să treacă frontiera moldovenească. Câte dintre ele erau presupuși agenți ai Kremlinului – Poliția de Frontieră nu precizează. Rămân în continuare buzunare de influență rusă în Republica Moldova, sub forma unor centre culturale, precum și a unor ambasade ale federației.
Relațiile diplomatice se mențin între Moldova și Rusia, în ciuda încercărilor Moscovei de a submina situația din țară din interior. Ministerul ucrainean de Externe susține că ambasada rusă de la Chișinău ar putea facilita mitingurile partidului pro-rus ȘOR.
„Ei au încercat să fie foarte activi la începutul războiului, dar acum, cel puțin în spațiul public, sunt aproape invizibili. Bănuiesc că o parte din personalul acestor instituții a fost implicat în proteste. Dar amploarea influenței lor asupra societății moldovenești se diminuează treptat”, a declarat Marco Shevchenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.
Sociologii susțin că 20-30% din populația Republicii Moldova sprijină cursul pro-rusesc al țării, în timp ce restul înclină să privească spre Europa. Cei mai mulți dintre cei care sunt de acord cu politica Kremlinului sunt persoane în vârstă. Cu toate acestea, ambasada ucraineană din Moldova este încrezătoare că Rusia va reuși cu greu să influențeze situația cu mitinguri plătite.
„Da, există sentimente pro-rusești în Republica Moldova, de la 20 la 30%, și sunt prezentate, inclusiv în rândul celor care vorbesc limba română. Revoluțiile nu se organizează pe bani, o revoluție sau ceea ce ei numesc revoluție. Poți destabiliza o țară pe bani, dar nu poți schimba guvernul pe bani. Pentru asta este nevoie de sprijinul unei mari părți a populației, iar majoritatea populației din Republica Moldova este pro-europeană”, a declarat Marco Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.
Nici mitingurile partidului pro-rus „ȘOR” nu găsesc susținere în rândul populației moldovenești.
„Să fiu sinceră, uneori mi-e frică, pentru că sunt foarte mulți oameni și polițiști, iar eu studiez în apropierea acestor mitinguri, îmi este foarte frică pentru viața mea când trec pe acolo”, a mărturisit Valeria, o locuitoare a Chișinăului.
Aderarea la Uniunea Europeană și la NATO este singura salvare de la o nouă absorbție din partea Rusiei, spun experții. În același timp, ei recunosc că procesul de îndepărtare de influența Kremlinului este mai lent în Moldova decât în Ucraina, dar țările trebuie să rămână unite în fața amenințării imperiale.
„Împreună cu Ucraina, și acest lucru este fundamental important, vom trece la următoarea etapă de negocieri, cea de aderare. De ce este important împreună cu Ucraina? Pentru că ne dăm seama că am obținut statutul de candidat în contextul războiului, în contextul efortului ucrainean și al luptei împotriva agresorului. De asemenea, am depus toate eforturile noastre, este important pentru noi să mergem mai departe împreună cu Ucraina pe această cale – integrarea europeană. Nu vreau să mă gândesc că ar trebui să cadă rachete asupra Republicii Moldova pentru ca oamenii să se trezească și să înceapă să înțeleagă ce se întâmplă în lume, care sunt interesele țării, interesele lor etc.”, a declarat analistul politic, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU (2006-2008), Alexei Tulbure.
Soluționarea problemei transnistrene în Republica Moldova este asociată și cu victoria Ucrainei pe câmpul de luptă. Chișinăul speră că, după ce va pierde războiul, Rusia va slăbi și nu va mai putea susține enclava cu ruble.
Sursa Freedom
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!