HOROSCOP

20 martie: În Memoriam – Conflictul interetnic de la Târgu Mureș din 1990

La data 20 martie 1990 la Târgu Mureș, avea loc apogeul conflictului etnic declanșat de minoritatea maghiară ce dorea o segregare teritorială în Transilvania, conflict ce a culminat cu violențe stradale grave între români și maghiari. Această acțiune a fost sprijinită, de „grupurile revizioniste ale lobby-ului maghiar din Occident, dar și de „administraţia oficială a Ungariei”, ce dorea redeschiderea internaţională a „Dosarului Trianon”, adică revizuirea tratatului semnat în 1920, ce stabilea frontierele României și Ungariei după terminarea Primului Război Mondial.

Iar dacă în acel an 1990 „problema” încorporării Transilvaniei nu putea fi deschisă printr-un conflict militar, calea aleasă a fost provocarea unei crize etnice, care să dea impresia că românii sunt cei răspunzători de izbucnirea acestui conflict. Scenele ciocnirilor interetnice între români și maghiari de la Târgu Mureș a fost transmisă în Occident de reportajele unor televiziuni străine plătite de diaspora maghiară, televiziuni care însă au distorsionat grav adevărul și realitatea, blamând pe români pentru declanșarea acestui conflict, deși minoritatea maghiară era cea care declanșase aceste ostilități.

Au fost de notorietate reportajele acelor televiziuni care îl prezentau pe „ungurul” Mihăilă Cofar, care a fost pur și simplu linșat de către români (sic). Acestea au făcut înconjurul lumii și au fost intens folosite împotriva României, pentru a o eticheta ,,ca țară locuită de niște barbari sângeroși care au dezlănțuit un pogrom antimaghiar la Târgu Mureș” (sic). Şi degeaba s-a arătat în numeroase reportaje-anchetă adevărata identitate a lui Mihăilă Cofar, nefericitul țăran român de pe valea Gurghiului ce a căzut victimă extremiștilor, pentru că grupurile lobby-ului maghiar din Occident, din care nu putea lipsi influentul miliardar George Soros, au făcut tot posibilul să ascundă adevărul și să discrediteze România.

De altfel, manipularea a fost intens făcută și de posturile de radio şi televiziune maghiare, care în acele zile a desfășurat un amplu război de imagine împotriva României, la care s-au adăugat afirmațiile antiromânești făcute de către Gyula Horn, ministrul de externe al Ungariei, comunist cu vechi state de serviciu, care printre altele s-a dovedit că a făcut parte din trupele care au reprimat Revoluţia Ungară din 1956, de episcopul Laszlo Tokes care a anunţat puţin timp după aceea, la un congres ecumenic care a avut loc la Geneva, că în România are loc un amplu proces de epurare etnică, de Geza Entz ministru al Oficiului pentru maghiarii de pretutindeni, care declara că în România s-a pornit un mare pogrom împotriva populației maghiare.

Pe acest fond al neadevărurilor lansate de partea ungară, în mai multe localități din țară au avut loc marșuri, demonstrații și alte activităţi iredentiste, extremiste și şovine a maghiarilor din România,care au organizat în orașe precum: Gheorghieni,Oradea, Sfântu Gheorghe, Cluj, Satu-Mare, Miercurea-Ciuc, manifestații unde s-au scandat lozinci antiromânești precum: „Moarte românilor!”, ori „Ardealul la Ungaria!”, sau„Horthy, Horthy!”, precum și alte lozinci iredentiste prin care s-au încălcat grav legile statului român. Ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş în martie 1990 reprezintă o rană pe trupul României, așa cum au fost multe în istoria sa zbuciumată și ar fi bine dacă astfel evenimente nu s-ar mai repeta vreodată.

Sursa Lecția de istorie

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button