EXTERNE

Coreea de Nord a simulat un contraatac nuclear

Coreea de Nord a declarat luni că a simulat un atac nuclear asupra Coreei de Sud cu o lansare de rachetă balistică în weekend, aceasta fiind a cincea demonstrație de rachetă din această lună, pentru a protesta împotriva celor mai mari exerciții militare comune din ultimii ani între SUA și Coreea de Sud.

Liderul Nordului, Kim Jong Un, a dat instrucțiuni armatei sale să organizeze mai multe exerciții pentru a ascuți gradul de pregătire de război al forțelor sale nucleare în fața „agresiunii” inamicilor săi, a relatat presa de stat.

Armata sud-coreeană și cea japoneză au detectat racheta cu rază scurtă de acțiune lansată duminică în apele din largul coastei de est a Nordului, care ar fi fost lansată cu mai puțin de o oră înainte ca SUA să trimită bombardiere cu rază lungă de acțiune B-1B pentru antrenamente cu avioane de război sud-coreene. Nordul caracterizează exercițiile dintre SUA și Coreea de Sud ca fiind o repetiție pentru a invada, deși aliații insistă că acestea au un caracter defensiv. Unii experți spun că Nordul folosește exercițiile ca pretext pentru a-și avansa programele de înarmare.

Agenția oficială de știri Korean Central News Agency din Pyongyang a declarat că racheta, care a zburat aproximativ 800 de kilometri, a fost dotată cu un focos nuclear simulat. Aceasta a descris testul ca fiind un succes, spunând că dispozitivul a detonat așa cum era prevăzut la 800 de metri deasupra apei, într-un loc care a simulat o „țintă inamică majoră” nespecificată, ceea ce se presupune că a reafirmat fiabilitatea dispozitivelor de control al exploziei nucleare și a detonatoarelor focosului nuclear al armei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button