Chișinăul intenționează să impună sancțiuni împotriva a 25 de cetățeni ruși. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat acest lucru într-un interviu acordat presei locale. Este vorba, în principal, de interdicția de a intra în țară, precum și de înghețarea conturilor bancare sau a activelor acelor persoane care au fost implicate într-un fel sau altul în agresiunea împotriva Ucrainei.
Rusia ar putea ataca Moldova. Șeful Serviciului de Securitate Informațională al Republicii Moldova, Alexandru Mustyatea, a declarat acest lucru în decembrie 2022. Președintele Vladimir Zelenski și serviciile secrete ucrainene au mai spus că Kremlinul pregătește o lovitură de stat la Chișinău. Cu toate acestea, Rusia nu are suficiente resurse pentru o agresiune deschisă, a declarat premierul moldovean Dorin Recean. Că republica nu este amenințată de război în timp ce Ucraina luptă, a confirmat și președintele Maia Sandu.
„Nu există pericol de război în Republica Moldova în timp ce Ucraina luptă. Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Republica Moldova nu este amenințată de război acum. Armata rusă nu poate ajunge aici atâta timp cât Ucraina rezistă – și astfel protejează Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate”, a declarat Sandu.
Moscova nu a renunțat la încercările de destabilizare a situației din regiune. Ministrul de externe Nicu Popescu a declarat că țara este deja ținta unui război hibrid lansat de Rusia. Kremlinul sprijină forțele pro-ruse din Moldova și sponsorizează mitingurile pro-ruse.
Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană și NATO este singura salvare de la o nouă absorbție din partea Rusiei, consideră experții. În vara anului 2022, republica a primit statutul de candidat la aderarea la UE. Următoarea etapă este punerea în aplicare a reformelor. Potrivit președintelui moldovean Maia Sandu, țara trebuie să devină membru cu drepturi depline al Uniunii până în 2030.
Opinia publică privind aderarea la NATO în Republica Moldova s-a schimbat în favoarea cooperării țării cu alianța după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În plus, o serie de țări și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Moldova să își dezvolte sectorul de apărare, iar guvernul moldovean a făcut mai puține economii în sectorul de securitate în 2023.
„Cheltuielile pentru apărare au fost majorate. Dar trebuie remarcat aici că anterior aceste cheltuieli reprezentau 0,34% din PIB, iar acum sunt de 0,55%. Deci, ele nu ajung nici măcar la un procent. Oricum, ele rămân mici, iar Moldova încă nu atinge standardele necesare”, a declarat Artem Filipenko, expert la Institutul Național de Studii Strategice.
Rusia plănuia să ia Moldova sub controlul său deplin până în 2030. Acest lucru a devenit cunoscut datorită jurnaliștilor de investigație care au obținut planul Kremlinului „Obiectivele strategice ale Rusiei în Republica Moldova”.
Neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova de a elimina prezența militară rusă în „Transnistria”, crearea unui sentiment pro-rusesc în rândul elitei politice și economice a țării și împiedicarea cooperării cu NATO sunt toate elemente din scenariul Moscovei pentru a încerca să obțină controlul asupra Republicii Moldova.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!