ECONOMIE

Prețul aurului depășește 2.000 de dolari pentru prima dată în istorie

Prețul aurului face o pauză în tendința sa de creștere după ce a urcat brusc pe fondul cererii de refugiu, în condițiile în care persistă temerile legate de contagiunea bancară globală. La moment se tranzacționează la 1.976 dolari pe uncia troy, în scădere cu 0,3% pe zi. Cu toate acestea, metalul prețios se află într-o tendință ascendentă pe termen scurt, iar șansele favorizează mai multe creșteri viitoare.

Preluarea UBS nu reușește să calmeze piețele
Un acord care să permită rivalului UBS să preia creditorul cu probleme Credit Suisse în weekend a liniștit temporar investitorii în prima parte a sesiunii europene și a stabilizat sentimentul, însă ușurarea a fost temporară. Temerile legate de stabilitatea bancară la scară mai largă continuă să propulseze investitorii către activele de refugiu. Direcții de scenă: Intră în aur solid.

Prăbușirea Credit Suisse și a altora, cum ar fi Silicon Valley Bank (SVB) și First Republic Bank înainte de aceasta, a fost declanșată de o secătuire a lichidităților. Creșterea inflației și a ratelor dobânzilor pentru a o combate a dus la o scădere a valorii deținerilor extinse de obligațiuni guvernamentale ale multor bănci, reducând valoarea activelor acestora. Acest lucru, combinat cu o scădere a depozitelor bancare, a provocat o criză de lichidități bancare, scrie fxstreet.

Dolarul american își pierde din avânt pe măsură ce pariurile privind dobânzile Fed scad
De asemenea, prețul aurului a câștigat în creștere din cauza scăderii așteptărilor privind ratele dobânzilor. Anterior, se aștepta ca Rezerva Federală a SUA să continue să majoreze agresiv ratele la următoarea ședință de miercuri, 22 martie, însă temerile că dobânzile chiar mai mari ar putea exacerba criza bancară au redus probabilitatea unei creșteri de 0,25% la doar 59,8%, potrivit instrumentului CME FedWatch, un indicator de piață al viitoarei rate a Fed Funds. Aceasta se compară cu o probabilitate de peste 81% a unei astfel de creșteri în urmă cu o lună, piețele estimând atunci și o probabilitate de aproape 19% a unei creșteri mai mari de 0,50%.

În cazul în care pariurile privind viitoarele creșteri ale ratei dobânzii din partea Fed continuă să scadă, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra prețului aurului, deoarece va scădea costul de oportunitate al deținerii aurului, care este un activ fără randament.

Analiza tehnică a prețului aurului
Prețul aurului face o pauză după ce a atins un nou maxim al anului de 2.009 dolari în prima parte a sesiunii europene. Metalul galben rămâne într-o tendință ascendentă pe termen scurt și mediu, care se așteaptă să se reia odată ce se va încheia consolidarea laterală. Momentul ascendent este puternic și, dacă nu se întoarce pe o monedă, ar trebui să continue să crească.

Pe graficul zilnic s-a format un tipar de continuare format din trei zile consecutive de creștere, a căror zi centrală este o lumânare de tip doji cu corp de noroi. Atunci când acest lucru coincide cu indicatorul Average Directional Index (ADX) care crește într-un interval mediu, așa cum este pe graficul prețului aurului, este un semn de continuare ascendentă. ADX măsoară puterea tendinței predominante, iar atunci când acesta crește odată cu acțiunea prețului, dar nu este încă „supracumpărat” (adică peste 50), este semn că tendința ascendentă este posibil să se extindă.

Din punct de vedere tehnic, următoarea țintă de creștere este la 2.069 dolari, la maximele din martie 2022. Pe de altă parte, o inversare bruscă și o mișcare sub 1.887 de dolari ar pune sub semnul întrebării validitatea tendinței ascendente și ar crește șansele ca o nouă tendință descendentă să înceapă.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button