MOLDOVA

Ministerele de externe român și rus se ceartă pe tema „limbii moldovenești”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-au certat pe tema denumirii limbii de stat în Republica Moldova.

Zakharova a atras atenția asupra declarației ministrului român de externe potrivit căreia decizia parlamentului moldovean de a redenumi limba de stat din „moldovenească” în „română” a „restabilit adevărul științific”.

„În lingvistica istorică, de mult timp s-a stabilit un consens cu privire la limbile moldovenească și română. Ele sunt într-adevăr asemănătoare, dar sunt dialecte diferite. […] Dacă vor să rescrie numele limbii, atunci să urmeze deja logica istorică și să numească limba română limbă moldovenească, și nu invers”, a declarat Zakharova.

Aurescu a răspuns spunând că „nu există o limbă moldovenească”. „Este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică și folosită ulterior de Rusia în scopuri propagandistice”, a spus el.

„Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creată. Poate fi numit acum o „construcție artificială”? Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească este un fenomen important în istoria lumii”, a răspuns Zakharova.

La 16 martie, parlamentul moldovean a adoptat în a doua lectură un proiect de lege inițiat de partidul de guvernământ PAS, care prevede ca noțiunea de „limbă română” în loc de „moldovenească” și „limbă maternă” să fie înscrisă în toate legile țării.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button