CULTURĂ

Soprana română Virginia Zeani s-a stins din viață la 97 de ani

Legendara soprană română Virginia Zeani s-a stins din viață la 20 martie 2023. Avea 97 de ani.

Soprana s-a născut la Solovastru și a început să cânte la 13 ani alături de Lucia Anghel și Lydia Lipkowska. După cel de-al Doilea Război Mondial, Zeani a emigrat în Italia, unde și-a continuat studiile vocale la Milano sub conducerea dirijorului Antonio Narducci și a tenorului Aureliano Pertile.

Și-a făcut debutul profesional în 1948 la Teatro Duse în „La Traviata”, înlocuind-o pe soprana Margherita Carosio. Au urmat spectacole în Egipt, Geneva, Florența și, în cele din urmă, la Scala în 1956.

În concluzie, a cântat 69 de roluri de-a lungul timpului de compozitori precum Puccini, Verdi, Giordano, Offenbach, Rossini, Donizetti și Poulenc, printre alții. A fost renumită pentru interpretarea Violetei din „La Traviata”, un rol pe care l-a cântat de 648 de ori de-a lungul carierei sale.

De asemenea, a jucat în premiere mondiale ale unor opere precum „Dialogues des Carmélites”, „L’avventuriero” și „Alissa”, printre altele.

Ultimele spectacole de operă ale lui Zeani au avut loc în 1982, într-o producție a „Dialogues des Carmélites” la Opera din San Francisco.

Mai târziu în cariera sa, s-a orientat spre predare, având studenți precum Angela Brown, Nicole Chevalier, Vivica Genaux, Sylvia McNair, Ailyn Pérez și Elizabeth Futral, printre alții.

În 1965 a fost numită Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, iar în 2016 a fost numită și Cavaler al Ordinului Steaua României.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button