EXTERNE

Ungaria confirmă blocarea declarației comune a UE privind mandatul de arestare a lui Putin

Guvernul ungar a confirmat că ministrul de externe Péter Szijjártó a blocat o declarație comună a statelor membre ale Uniunii Europene privind mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională de la Haga împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Acest lucru rezultă dintr-un comentariu guvernamental furnizat pentru Index

Publicația a primit un răspuns din partea guvernului, în care se spune că Budapesta nu s-a opus prin veto mandatului de arestare a lui Putin, ci „doar s-a opus rezoluției pe care Josep Borrel a vrut să o emită în numele tuturor statelor membre ale UE”.

„Ministrul de externe Péter Szijjártó a protestat împotriva acesteia”, se arată în comentariu.

Guvernul ungar a adoptat poziția că Borrel ar fi trebuit să facă declarația doar în nume propriu și nu în numele tuturor statelor membre ale Uniunii.

Luni, Bloomberg a relatat că Ungaria a blocat declarația comună, astfel că Borrel a publicat o declarație în nume propriu în care „a luat act” de decizia Curții Penale Internaționale.

În plus, luni, miniștrii de justiție din UE au publicat propria declarație de susținere a hotărârii Curții Penale Internaționale, pe care Ungaria, din nou, nu a semnat-o.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button