SOCIAL

Când se trece la ora de vară în 2023

În 2019, Parlamentul European a decis să elimine ajustarea sezonieră a ceasurilor la ora de iarnă și de vară pentru țările UE. Ultima dată când ceasurile urmau să fie schimbate era în martie 2021. A fost introdusă o perioadă de tranziție până în martie 2021 pentru a pune în aplicare decizia Parlamentului European. Țările din UE urmau să decidă dacă doresc să păstreze ceasurile de vară sau de iarnă. Cu toate acestea, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a decis să se suspende decizia Parlamentului European de a trece la ora uniformă. Prin urmare, în octombrie 2021, toate statele membre ale UE și-au resetat ceasurile la ora de iarnă. În 2022, ceasurile au fost, de asemenea, schimbate.

Vor fi schimbate ceasurile în Europa în 2023?
În UE, ora de iarnă și cea de vară sunt aceleași. Prin urmare, decizia Parlamentului European s-a aplicat tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Întrucât decizia de a elimina ora de vară a fost amânată, statele membre ale UE au trecut la ora de iarnă la sfârșitul lunii octombrie 2021. Situația s-a repetat și în 2022.

Deocamdată nu se știe când va fi ridicat moratoriul asupra deciziei Parlamentului European. Se pare că se va face după ce se va încheia pandemia de coronavirus, când toate statele își vor fi revenit din criză.

Ora de vară în Europa în 2023
Conform normelor UE, ora de vară va fi devansată cu o oră în ultima duminică din martie. În 2023, ora de vară va fi resetată în noaptea de 25-26 martie. Ora de vară în Europa se va încheia în ultima duminică din octombrie cu o oră înapoi. În 2023, aceasta va fi în noaptea de 28-29 octombrie. Moscova va fi cu 2 ore înainte față de ora Europei Centrale, în loc de 1 oră.

Ora de vară în România
România trece la ora de vară 2023 în ultimul weekend din luna martie, mai exact pe data de 26 martie 2023. Ora de vară înseamnă totodată și mai puțin somn.

Ce țări schimbă ceasurile
Dintre țările din Europa, doar Rusia, Belarus și Islanda nu trec de la ora de iarnă la ora de vară. Toate celelalte țări europene, inclusiv cele membre ale Uniunii Europene, nu și-au schimbat ceasurile. Cu toate acestea, această tradiție s-ar putea schimba în viitorul apropiat, dacă decizia Parlamentului European va intra în vigoare.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button