RĂZBOI

Cum un mandat de arestare pentru Putin dă o nouă perspectivă vizitei președintelui chinez în Rusia

Președintelui chinez Xi Jinping s-a întâlnit săptămâna asta la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin evidențiind aspirațiile Chinei de a juca un rol mai important pe scena mondială. Dar au dezvăluit, de asemenea, pericolele diplomației globale: La câteva ore după anunțul de vineri al călătoriei, a fost emis un mandat de arestare internațional pe numele lui Putin pentru acuzații de crime de război, ceea ce a luat cel puțin o parte din vântul din pânzele marii dezvăluiri a Chinei.

Această avalanșă de evoluții – care a urmat intermedierii de către China a unui acord între Arabia Saudită și Iran pentru reluarea relațiilor diplomatice și publicarea a ceea ce numește un „plan de pace” pentru Ucraina – a venit în timp ce administrația Biden urmărește cu precauție mișcările Beijingului de a se afirma mai puternic în afacerile internaționale.

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că el consideră că decizia Curții Penale Internaționale de la Haga de a-l acuza pe Putin a fost „justificată”. Vorbind cu reporterii în timp ce pleca de la Casa Albă spre casa sa din Delaware, el a spus că Putin „a comis în mod clar crime de război”.

În timp ce SUA nu recunosc tribunalul, Biden a declarat că „face un punct foarte puternic” să îl acuze pe liderul rus pentru acțiunile sale de a ordona invazia Ucrainei.

Alți oficiali americani și-au exprimat în privat satisfacția că un organism internațional a fost de acord cu evaluarea Washingtonului potrivit căreia Rusia a comis crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina.

Întrebat despre întâlnirea dintre Xi și Putin, Biden a răspuns: „Ei bine, vom vedea când va avea loc această întâlnire”.

Administrația Biden crede că dorința Chinei de a fi văzută ca un broker pentru pace între Rusia și Ucraina ar putea fi privită mai critic acum că Putin este oficial suspect de crime de război, potrivit a doi oficiali americani. Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect, au declarat că administrația speră că mandatele vor ajuta la mobilizarea țărilor până acum neutre pentru a se implica în conflict.

O privire asupra întâlnirii Xi-Putin și a modului în care aceasta ar putea fi afectată de mandat.

Vizita în Rusia va fi prima deplasare în străinătate a lui Xi de când a fost ales pentru un al treilea mandat fără precedent ca președinte al Chinei. Ea are loc în contextul în care Beijingul și Moscova au intensificat legăturile în etape care au început cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina, cu o întâlnire între cei doi lideri la Beijing în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de anul trecut, în cadrul căreia au declarat un parteneriat „fără limite”.

De atunci, China s-a alăturat în mod repetat Rusiei în blocarea acțiunilor internaționale împotriva Moscovei pentru conflictul din Ucraina și, spun oficialii americani, ia în considerare furnizarea de arme Rusiei pentru a susține războiul. Dar a încercat, de asemenea, să se prezinte într-un rol mai neutru, oferind un plan de pace care a fost în esență ignorat.

În cadrul întâlnirii de la Moscova, este probabil ca cele două părți să se angajeze din nou în parteneriatul lor, pe care amândouă îl consideră esențial pentru a contracara ceea ce ele consideră a fi o influență nejustificată și nemeritată exercitată de SUA și de aliații săi occidentali.

Sursa AP

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button