EXTERNE

Orban spune că Putin nu va fi arestat dacă va veni în Ungaria

În ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus Vladimir Putin, Ungaria nu îl va aresta pe liderul rus dacă acesta va veni în țară.

Șeful administrației premierului ungar Viktor Orban, Gergely Güyas, a declarat acest lucru joi

Güyas a precizat că, potrivit sistemului juridic ungar, Budapesta nu are niciun temei legal pentru a-l aresta pe președintele rus, deși Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma.

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar veni în Ungaria, Gyjas a declarat în cadrul unui briefing că Statutul de la Roma nu este integrat în sistemul juridic ungar.

„Ne putem referi la legea ungară și pe baza acesteia nu-l putem aresta pe președintele rus … deoarece statutul CPI nu a fost implementat în Ungaria”, a declarat Gujas.

De fapt, Ungaria a aprobat doar formal Statutul de la Roma, dar nu a modificat legea pentru a-l pune în aplicare.

Gójas a mai adăugat că guvernul ungar nu și-a format o poziție cu privire la mandatul de arestare a lui Putin, dar și-a exprimat opinia pe această temă.

„Aceste decizii nu sunt cele mai reușite, deoarece duc mai degrabă la o escaladare în continuare decât la pace, aceasta este opinia mea personală subiectivă”, a adăugat Gójas.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, considerându-l vinovat de deportarea ilegală a mii de copii din Ucraina.

Emiterea mandatului înseamnă că Putin poate fi arestat dacă se duce în orice țară membră a Curții Penale Internaționale.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button