Dulce, cremoasă, cu fructe confiate și sultane, delicioasă și aromată – așa ar trebui să fie o pască tradițională de Paște.
Ingrediente:
Lapte – 0,5 l
Drojdie proaspătă – 60 gr.
Unt – 200 gr
Zahăr – 400 gr
Ouă – 5 buc.
Făină – 1 kg
Sultane – 100 g
Fructe confiate – 100 g
Zahăr vanilat – 1 pliculeț
Lămâie – 1 buc. Portocală – 1 buc.
Mod de preparare
Începi aluatul de pască cu un aluat dospit. Încălzești laptele la temperatura camerei (nu-l supraîncălzi), adaugi drojdia și o macini cu mâinile.
Adaugi 200 g de zahăr și 2 linguri de făină. Se amestecă bine până la omogenitate. Se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Așezați într-un loc cald timp de aproximativ 20 de minute – amestecul ar trebui să își dubleze volumul.
Tăiați untul în bucăți mici și puneți-l deoparte pentru a se înmuia.
Se toarnă apă clocotită peste sultanine și fructe confiate.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile de ou până devin o spumă tare. Se amestecă gălbenușurile cu 200 g de zahăr și zahărul vanilat până când devin palide și pufoase. Acest lucru va dura 5-10 minute.
Când tocătura și-a dublat volumul, turnați-o într-un castron mare sau într-o cratiță în care veți frământa aluatul. Frământați aluatul în mod convenabil într-o mașină de pâine sau într-un robot de bucătărie.
La aluat adăugați gălbenușurile de ou și zahărul și untul. Adăugați treptat făina și frământați aluatul – fie cu mâinile, fie într-un robot de bucătărie. Se frământă timp de 15-30 de minute. Se acoperă cu un prosop și se lasă să crească la căldură.
Scurgeți sultaninele și fructele confiate, ștergeți-le cu un prosop de hârtie și dați-le prin făină.
Radeți coaja de lămâie și de portocală pe o răzătoare fină. Coaja este stratul colorat al fructului, dacă dați pe răzătoare partea albă va fi amară. Așa că nu exagerați.
Când aluatul și-a dublat mărimea, adăugați coaja și sultaninele confiate în aluat, apoi frământați cu mâinile. Adăugați albușurile bătute, pe rând. Încorporați-le ușor în aluat cu mâinile.
Se lasă aluatul să se întărească timp de 30 de minute.
Se ung formele de patiserie cu ulei. Puteți folosi fie forme metalice reutilizabile, fie forme de hârtie de unică folosință.
Umpleți formele până la jumătate cu aluat. Lăsați aluatul să crească până aproape de marginea formei. Nu lăsați aluatul să se ridice deasupra marginii formei, altfel meringile ar putea „fugi” atunci când sunt coapte.
Preîncălziți cuptorul la 170°C. Puneți pateul în cuptor. Coaceți timp de aproximativ 40 de minute – depinde de fiecare cuptor în parte. Verificați apoi dacă aluatul este bine copt. O spatulă de lemn introdusă în cel mai gros punct al plăcintei trebuie să iasă ușor din pastă și să fie uscată.
Când au crescut, s-au rumenit deasupra și au trecut testul „spiței uscate” – scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.
Dacă nu intenționați să acoperiți glazura cu o glazură dulce, atunci puteți unge glazura cu gălbenuș de ou înainte de coacere, acest lucru va face ca vârfurile să fie netede și strălucitoare.
Dacă doriți să acoperiți ouăle de Paște cu o glazură dulce, bateți albușul de ou. Adăugați câteva picături de suc de lămâie și 130-150 g de zahăr pudră în amestec. Puteți face acest lucru cu o furculiță sau cu un mixer. Amestecul trebuie să fie la fel de gros ca smântâna. Dacă masa este prea subțire, s-ar putea să nu se întărească și vârfurile vor fi lipicioase.
Se întinde cantitatea dorită de glazură pe aluat, apoi se presară deasupra cu fulgi de cofetărie, după gust. Puteți adăuga coajă, fructe uscate sau fructe confiate, dacă doriți.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!