Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul deplin pentru Curtea Penală Internațională (CPI) în urma amenințărilor vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, de a lovi clădirea Curții de la Haga cu o rachetă hipersonică.
Declarația a fost făcută de șeful diplomației UE, Josep Borrel, la 23 martie
Borrel a declarat că UE condamnă amenințarea ilegală a unui oficial rus de rang înalt de a folosi forța împotriva Curții Penale Internaționale și a țării în care se află aceasta – Olanda.
Declarația nu menționează numele oficialului rus, dar se pare că se referă la Medvedev. La 20 martie, acesta a scris pe canalul său de Telegram că „este destul de imaginabil să ne imaginăm o aplicare punctuală a onyxului hipersonic din Marea Nordului de pe o navă rusă asupra tribunalului de la Haga”.
La 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, considerându-l vinovat de deportarea ilegală a mii de copii din Ucraina.
Într-o declarație, Borrell a condamnat, de asemenea, măsurile anunțate de Rusia împotriva procurorului CPI și a judecătorilor săi. Comitetul rus de anchetă a deschis o procedură penală împotriva acestora pentru „urmărirea ilegală a unui președinte rus Vladimir Putin, care este în cunoștință de cauză nevinovat”.
„UE își reafirmă sprijinul deplin pentru CPI. Orice represalii împotriva celor implicați în CPI sunt inacceptabile. În conducerea luptei împotriva impunității, CPI trebuie să fie capabilă să lucreze independent și imparțial”, a subliniat cel mai înalt diplomat al UE.
Londra strânge aproape un milion de euro pentru activitatea Curții Penale Internaționale în Ucraina
Borrell a adăugat că UE își menține angajamentul de a proteja curtea împotriva oricărei interferențe externe menite să obstrucționeze justiția și să submineze sistemul internațional de justiție penală.
UE va continua să pledeze pentru universalitatea Statutului de la Roma și să invite toate statele care nu au făcut încă acest lucru să ia în considerare posibilitatea de a adera la CPI, pentru a pune capăt impunității pentru cele mai grave crime.
Între timp, Curtea Penală Internațională însăși a descris amenințările lui Medvedev și cazul deschis de Comitetul de anchetă rus ca fiind o încercare de a zădărnici eforturile de a urmări în justiție acte interzise de dreptul internațional.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!