SĂNĂTATE

Ochelari sau lentile: ce vă sfătuiesc oftalmologii să alegeți

Dacă nu ești mulțumit de vederea ta și te ferești să folosești metode radicale, este timpul să alegi metode alternative.

Deci, ce ar trebui să alegeți – ochelari sau lentile de contact, sau poate lentile de contact pe timp de noapte? Claudia Gariga, medic oftalmolog a împărtășit opinia sa de expert cu privire la argumente pro și contra.

Trebuie remarcat imediat că ochelarii și lentilele corectează erori de refracție precum miopia și hipermetropia și astigmatismul. Dacă vedeți prost, de exemplu, din cauza cataractei, numai o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea cristalinului vă poate ajuta.

Fiecare metodă de îmbunătățire a vederii are avantajele și dezavantajele sale, indicațiile și contraindicațiile sale. Desigur, cel mai bine este să le discutați cu un medic care vă gestionează și care cunoaște specificul ochilor dumneavoastră. Cu toate acestea, este posibil să abordăm un subiect care preocupă multe persoane în acest moment.

Nu vreau ochelari
Această problemă este foarte acută în cazul copiilor și al tinerilor care sunt adesea jenați să îi poarte. Școlarii devin obiect de batjocură și se simt nesiguri, mai ales dacă modelul nu li se potrivește la față. În plus, copiii prea activi îi pierd, îi zgârie (căci cine își amintește acest caz) și îi sparg. Un exemplu ilustrativ este atunci când, la ora de gimnastică, o minge se duce direct la ochelari și sparge sticla sau îndoaie rama. Este bine dacă fața rămâne nevătămată.

Șoferii au, de asemenea, propriile pretenții față de ochelari – aceștia nu oferă o vedere completă, se încălzesc la soare și prind „iepurași”, ceea ce poate duce la accidente.

Sportivii, persoanele cu un stil de viață activ și membrii anumitor profesii se confruntă, de asemenea, cu un anumit disconfort, de la înghețarea zonelor de pe față în care se potrivesc ramele, până la aburirea lentilelor și alunecarea ocazională și enervantă a accesoriului pe nas. Faptul că nu sunt potriviți pentru lupte sau înot este de prisos să mai spunem că nu sunt potriviți pentru lupte sau înot.

Oftalmologul dumneavoastră vă va semnala, de asemenea, dezavantajele unei distanțe instabile între lentilă și ochi, care poate duce la imperfecțiuni în refracție și claritatea imaginii.

Lentile – confortabile, dar scumpe
Da, lentilele de contact de zi sunt o alternativă excelentă la ochelari. Sunt invizibile pe față, asigură o vedere bună chiar și atunci când există o diferență mare de dioptrii între ochi, nu se încețoșează, nu interferează cu sportul, cu șofatul… În plus, pot crea imagini noi dacă folosiți opțiuni colorate. Este adevărat, este doar un element decorativ, pentru că nu au nimic de-a face cu corecția refracției.

Cu toate acestea, există câteva „daruri”. Lentila poate cădea și atunci trebuie să aveți la dumneavoastră un set de rezervă. Pentru a le folosi, va trebui să învățați cum să le puneți și să le scoateți – la început, unele persoane, în special copiii, au dificultăți în acest sens. De asemenea, va trebui să cumpărați un recipient special și o soluție de depozitare.

Dacă nu respectați regulile de igienă și recomandările producătorului în ceea ce privește durata de purtare a lentilelor, puteți suferi de alergii sau inflamații ale corneei. Oftalmologii aud adesea de la pacienți care se plâng de ochi uscați.

Dar lentilele sunt mai scumpe (lentilele zilnice consumă o mare parte din buget) și veți avea în continuare nevoie de ochelari pentru utilizare ulterioară. La urma urmei, în timpul gripei și al răcelii, adică atunci când vă curge nasul, aveți febră, tuse, nu puteți folosi lentile. Apropo, și în piscină, de asemenea, altfel există riscul de inflamație.

Lentilele de contact ca alternativă la laser
O opțiune și mai scumpă, dar mai confortabilă. Lentilele din plastic (de noapte) sunt comparate cu corecția vederii cu laser, dar efectul durează doar în timpul zilei. Noaptea, ele modifică relieful corneei prin aplicarea unei presiuni asupra acesteia, corectând refracția ochiului.

Oferă mai multă libertate: șoferii, sportivii, inclusiv înotătorii, și persoanele din anumite profesii (piloții) vor aprecia posibilitatea de a vedea pe deplin fără niciun aparat. Părinții, de asemenea, pentru că vor dispărea problemele de aspect, lentilele pierdute și ochelarii sparți. Cel mai important, lentilele rigide pot frâna progresia miopiei!

Firește, lentilele de o noapte nu sunt un panaceu. Da, ele nu corectează hipermetropia și sunt potrivite doar pentru cei care au miopie mai mică de șase și astigmatism mai mic de 2,5 dioptrii. Nu vom intra prea mult în detalii, dar pentru cei care se bucură de o viață de noapte și dorm mai puțin de opt ore, lentilele rigide nu vor fi de ajutor.

În apărarea ochelarilor de vedere
Cu toate acestea, merită să remarcăm avantajele acestui remediu vechi și încercat. Ochelarii sunt ieftini, dacă nu vă interesează ramele de marcă. Nu necesită o îngrijire specială și nici un efort financiar suplimentar pentru recipiente, soluții, lichide de curățare etc.

Mereu la îndemână, motiv pentru care, de exemplu, mamele care alăptează copiii pe timp de noapte sau persoanele în vârstă le preferă. În plus, puteți comanda ochelari fotocromici cu dioptrii și puteți să vă simțiți liberi să vă plimbați la soare, pentru că vă protejează împotriva razelor UV dăunătoare. Iar în sezonul alergiilor sau al răcelilor, nu vă puteți lipsi de ei.

Iar ochelarii de soare sunt adesea o parte integrantă a imaginii, dând soliditate sau, dimpotrivă, transformând imaginea dincolo de recunoaștere.

Alegeți ceea ce vă este confortabil și plăcut și vedeți lumea în toată splendoarea ei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button