EXTERNE

Finlanda devine oficial membru NATO: Ce înseamnă asta pentru securitatea Europei de Nord?

Finlanda va deveni oficial membru al NATO marți, după o campanie îndelungată pentru aderarea țării la alianța militară.

Vestea a fost confirmată atât de biroul președintelui finlandez, cât și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că această decizie va face Finlanda „mai sigură”.

„Vom ridica pentru prima dată steagul finlandez aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru NATO în ansamblu”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

„Suedia va fi, de asemenea, mai sigură ca urmare”.

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat Finlanda să solicite aderarea la NATO în mai 2022. Aderarea sa a fost ratificată de Turcia săptămâna trecută, ridicând ultimul obstacol în calea aderării pentru națiunea nordică care împarte o graniță lungă cu Rusia.

Ankara va înmâna textele oficiale secretarului de stat american Antony Blinken marți, când miniștrii de externe ai NATO se vor reuni la Bruxelles. Dl Stoltenberg a declarat că va invita apoi Finlanda să facă același lucru.

Ca răspuns la aderarea Finlandei, ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko a declarat că Rusia își va consolida capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest, potrivit agenției de știri de stat RIA.

Ziua de marți va marca prima extindere a blocului de apărare de la aderarea Macedoniei de Nord, în 2020, și face din Finlanda cel de-al 31-lea membru al alianței.

Adăugarea Finlandei, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, va mai mult decât dubla dimensiunea graniței NATO cu Rusia.

Finlanda și Suedia, țara vecină, au depus anul trecut o cerere comună de aderare la NATO. Aceste țări, care au legături culturale, economice și politice strânse, au planificat să intre simultan în alianță.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button