MOLDOVA

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat cu liderii României și Republicii Moldova despre securitate, economie și sprijinirea integrării europene.

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit luni la București într-o vizită oficială pentru discuții trilaterale cu președinții României și Republicii Moldova.

Liderul german s-a întâlnit cu președintele României, Claus Iohannis, la Palatul Cotroceni din București, pentru discuții bilaterale pe teme de securitate, economice și energetice.

De asemenea, ei vor discuta despre cooperarea în domeniul apărării pe flancul estic al NATO și despre securitatea în regiunea Mării Negre.

Biroul lui Johannis a declarat că discuțiile vizează asigurarea unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și modalități de sprijinire a Ucrainei și a Republicii Moldova, care au primit statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Alte subiecte vor include ajutorul pentru refugiații ucraineni și facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața mondială.

În cursul zilei de luni, Johannis și Scholz vor fi însoțiți de președintele moldovean Maia Sandu pentru întâlniri trilaterale. Cei trei lideri vor discuta despre integrarea europeană a Republicii Moldova.

Biroul lui Johannis a numit integrarea europeană a Moldovei „singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi” și a declarat că discuțiile trilaterale de luni dintre lideri vor trimite „un semnal clar de susținere continuă, puternică și neclintită” pentru Moldova.

„Moldova se află sub o presiune hibridă sistematică, inclusiv încercări de subminare a ordinii constituționale”, a declarat biroul său.

Anterior, s-a raportat că Comisia Europeană se gândește să recomande statelor membre ale UE să lanseze discuții de aderare cu Ucraina și Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button