POLITICĂ

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat modificările Codului penal și de procedură penală, inclusiv folosirea interceptărilor în dosare de corupție, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională:

  • Pentru ambele proiecte, Vicol a supus la vot eliminarea în bloc a tot ceea ce a adoptat Senatul, ca primă cameră sesizată cu aceste proiecte. Or, procedural, Camera Deputaților trebuie să pornească de la forma adoptată de Senat, la care poate adopta amendamente, au explicat reprezentanții USR. Laura Vicol nu a ținut cont de aceste observații: a supus la vot în bloc eliminarea a tot ceea ce a adoptat Senatul și adoptarea tot în bloc a proiectelor așa cum au ajuns ele de la Guvern la Senat. Deputații coaliției s-au conformat, au votat cu majoritate ce a anunțat Vicol, iar ședința a fost declarată închisă, în ciuda protestelor USR.„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a declarat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.

Update 17.42: Comisia juridică a adoptat cu majoritate de voturi în bloc și proiectul de lege privind Codul Penal în forma venită de la Guvern fără prag la abuzul în serviciu.

Update 17.41: Laura Vicol a supus la vot adoptarea formei venită de la Guvern a proiectului de modificare a Codului de procedură penală, care a trecut cu majoritate.

Update 17.39: Laura Vicol a supus la vot eliminarea tuturor amendamentelor adoptate de Senat, care a trecut la vot, în vociferările reprezentanților USR.

„Puteți să țipați cât doriți că am gura mai mare decât dumneavoastră” – Laura Vicol.

Update 17.36: Laura Vicol insistă ca deputații din Comisia juridică să voteze în bloc eliminarea amendamentelor adoptate de Senat. Deputații USR îi explică faptul că nu se poate procedural face acest lucru.

„Eu nu mai înțeleg nimic, dragi colegi de la USR. Când facem modificări nu e bine, când revenim la forma de la guvern nu e bine” – Laura Vicol.

„Nu puteți să votați la grămadă, doamna președinte” – Stelian Ion.

Update 17.32: Stelian Ion (USR): „Se face o alba-neagra de nu mai înțelege nimeni nimic. E jalon în PNRR, depind miliarde de euro de acest proiect. Noi ca țară și mai ales Guvernul și premierul arată o lipsă de profesionalism crasă.

Ar trebui să luăm o pauză. Nu e un capăt de țară că discutăm poate mâine, poimâine sau săptămâna viitoare.

Dacă lucrăm pe genunchi sunt șanse foarte mari să se comită greșeli.”

Reprezentanții USR explică faptul că nu se pot elimina în Comisia juridică din Camera Deputaților amendamentele adoptate în Senat, ci trebuie formulate noi amendamente în forma propusă de Ministerul Justiției.

Update 17.28: Laura Vicol (PSD), șefa Comisiei juridice, a declarat: ”În urma unor discuții finalizate în acest moment în cadrul coaliției, se vor retrage toate amendamentele depuse atât la Senat, cât și cele discutate până acum și vom merge pe forma venită de la guvern. Amendamentele de la Cameră vor fi retrase, cele de la Senat vor fi eliminate prin vot. Vom vota în grup eliminarea tuturor amendamentelor depuse de coaliție în Senat”.

Update Ora 17.25: Răsturnare de situație la Comisia juridică: ședința reîncepe de la zero și deputații vor reîncepe discuția asupra celor două teme cruciale: interceptările serviciilor în dosarele de corupție și pragul la abuzul în serviciu, au declarat pentru G4Media surse parlamentare.

Update Ora 17.20: Comisia juridică a luat o pauză, după ce președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a anunțat că lipsește cinci minute pentru că are „o urgență” în birou.

Știrea inițială: Infracțiunile de corupție au fost eliminate de PSD, PNL și UDMR, marți, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, dintre infracțiunile pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal. USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

Ministerul Justiției propunea, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție.

La dezbaterile din Comisia juridică, deputații PSD și PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiției, din care au eliminat faptele de corupție.

Deputații USR au cerut reprezentantului Ministerului Justiției prezent la ședință să precizeze dacă ministerul își mai menține amendamentul în forma inițială. Reprezentantul MJ a răspuns că lasă la latitudinea Parlamentului.

Ministrul Cătălin Predoiu nu este prezent la dezbateri.

Supus la vot, amendamentul susținut de coaliția de guvernare a trecut la un singur vot.

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală, coaliţia a adoptat următorul amendament:

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi materialelor explozive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane.”

Silviu Dehelean, deputat USR: „Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ”.

„USR va sesiza Curtea Constituțională cele două proiecte de lege prin care Coaliția PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co.”, susține USR într-un comunicat dat publicității.

Un parlamentar USR a precizat în timpul şedinţei că, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, orice parlamentar are obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice, inclusiv votul, pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală şi corupţie. ”Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”, a spus reprezentantul USR, precizând că acest lucru ar trebui adus la cunoştinţa cetăţenilor, chiar dacă s-a votat acest amendament, potrivit News.ro.

G4Media.ro a scris în premieră, încă din 2 ianuarie, că Ministerul Justiției propune, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție, deși Curtea Constituțională a declarat, în urmă cu doi ani, neconstituțională o prevedere similară din CPP. Totuși, Curtea a lăsat atunci o portiță Guvernului pentru o reglementare ulterioară, arătând în motivarea deciziei că ”prin simpla reglementare a posibilității conferirii calității de mijloc de probă acestor înregistrări, fără crearea cadrului adecvat care să confere posibilitatea contestării legalității acestora, legiuitorul a legiferat fără a respecta cerințele de claritate și previzibilitate”.

Sursa g4media

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button