ANCHETE

Identitățile românilor găsiți morți în Canada: Florin Iordache și Cristina Zenaida, împreună cu copiii lor

Autoritățile canadiene au făcut publice identitățile lor. Aceștia sunt Florin Iordache și Cristina Zenaida Iordache, ambii în vârstă de 28 de ani. Cu ei se mai aflau copii de doi ani, respectiv un an. Asupra bărbatului au fost găsite pașapoartele celor mici, potrivit presei canadiene.

Pe lângă români, au fost descoperite și trupurile a patru cetățeni indieni.

Potrivit CBC News, lui Florin Iordache îi fusese refuzată cererea de azil în Canada și urma să fie deportat. Documentele federale publice arată că el a solicitat o evaluare a riscului înainte de deportare, una dintre măsurile de protecție existente pentru a se asigura că persoanele care au nevoie de protecție nu sunt deportate – care a fost, de asemenea, refuzată.

Aceasta era ultima șansă a lui Florin Iordache de a convinge ofițerii de la imigrări că perzintă un risc dacă va fi trimis înapoi în România, a explicat un avocat pentru CBC News.

Familia a declarat sâmbătă că nu au mai știau nimic despre cei patru de o săptămână, dar știau că plănuiau să meargă în SUA, la rude aflate în Orlando, Florida.

O rudă apropiată, pe care nu o mai văzuseră însă de șase ani, urma să îi ia de la New York.

Jurnaliștii de la CBC News au stat de vorbă cu una dintre rudele din Orlando ale românilor decedați, care a spus că familia Iordache se aflau în Canada de aproximativ un an și jumătate și locuiau în Toronto. Aceasta a spus despre cei doi părinți că formau o familie foarte fericită și își iubeau nespus copiii.

Părintele Emanuel Țencaliuc, preot la biserica ortodoxă română „All Saints” din Toronto, a spus că a cunoscut familia Iordache vara trecută, când au venit să se roage și să își boteze cei doi copii.

„Erau o familie tânără, liniștită, cu copii mici, uneori vorbeau cu membrii comunității noastre, dar nu se apropiau prea mult. Am putut vedea că erau credincioși”, a spus el.

Țencaliuc a spus că biserica a ținut duminică o slujbă de pomenire pentru familia Iordache și pentru membrii familiei lor supraviețuitori. „Este o mare tristețe să aflu ce s-a întâmplat”, a spus preotul. „Întreaga comunitate a fost întristată astăzi, în lacrimi”.

Tragedia s-a petrecut s-a petrecut pe teritoriul unei rezervații unde, recent, s-a intensificat traficul de droguri, arme, dar și de migranți.

Patru imigranți de origine română și alți patru cetățeni indieni s-au înecat în timp ce traversau fluviul Saint-Laurent, în apropiere de Akwesasne – o comunitate aflată la graniţa dintre Quebec, Ontario şi New York. Întrucât copiii familiei de români aveau pașapoarte canadiene, se presupune că erau născuți în această țară.

Shawn Dulude, șeful poliției Akwesasne: „Anterior (joi) au fost descoperite șase cadavre din apă în Akwesasne Mohawk. Astăzi (vineri) am mai găsit două trupuri: al unui copil mic, cetățean canadian de origine română, și al unei femei, despre care credem că este cetățean indian. Credem că au încercat să intre ilegal în SUA dinspre Canada”.

Justin Trudeau, premier Canada: „Trebuie să înțelegem corect ce s-a întâmplat și în ce împrejurări”.

Macabra descoperire a fost făcută de un elicopter al armatei canadiene, din care a fost zărită barca răsturnată. Proprietarul ambarcațiunii, un localnic în vârstă de 30 de ani, a fost dat dispărut. În noaptea de miercuri spre joi, asupra regiunii s-a abătut o furtună, cu vânt puternic şi ploaie înghețată. Barca are planșeul avariat ca şi cum ar fi lovit o bucată de gheaţă sau o stâncă. În plus, era prea mică pentru a transporta în siguranţă 8-9 persoane”.

Shawn Dulude, șeful poliției Akwesasne: „Sunt bani făcuți ușor, rapid, dar vin cu niște riscuri. Oamenii plătesc unor bande de traficanți din Montreal, Toronto, Ottawa, care îi aduc aici și exploatează în comunitatea noastră oameni dispuși să înlesnească trecerea migranților, pentru că știu în detaliu zona, apa”.

Sursa: PRO TV

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button