ACTUALITATE

Cancelarul german Olaf Scholz susține aderarea României la spațiul Schengen în 2023

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni, în cadrul unei întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, că România a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la spațiul Schengen și se așteaptă la o decizie în acest an.

În timpul primei sale vizite în calitate de cancelar în România, cancelarul Scholz a pledat pentru o aderare rapidă a țării la spațiul european Schengen, fără controale la frontiere.

Potrivit acestuia, obiectivul este „ca România să obțină în cele din urmă aderarea deplină la Schengen încă din acest an”. „România a îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen”, a adăugat cancelarul german.

Iohannis și-a exprimat, de asemenea, încrederea că aderarea României la Schengen ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului. Potrivit acestuia, pe de o parte, România este pregătită pentru acest lucru și a îndeplinit de mult timp toate condițiile, dar, pe de altă parte, un astfel de pas nu va fi posibil în 2024 din cauza viitoarelor alegeri europene.

În prezent, zona Schengen include 22 de țări din UE, precum și Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția. Noii membri pot fi admiși doar cu unanimitate de voturi ale miniștrilor UE și după o decizie a Parlamentului European.

Reamintim că, în decembrie 2022, miniștrii de interne ai UE nu au reușit să aprobe aderarea Bulgariei și a României la zona Schengen, dar au fost de acord cu aderarea Croației. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Țările de Jos au precizat că nu au fost împotriva României, ci doar împotriva Bulgariei, dar cum s-au luat două decizii separate, una privind Croația și alta privind Bulgaria și România, votul lor a fost de asemenea împotrivă.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button