POLITICĂ

Ucraina și România vor organiza o conferință privind securitatea la Marea Neagră

Ucraina a inițiat prima conferință de securitate la Marea Neagră în cadrul platformei din Crimeea, care va avea loc la București în perioada 12-13 aprilie. Ministerul ucrainean de Externe a anunțat acest lucru luni.

Anunțând evenimentul, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a distrus sistemul de securitate din regiunea Mării Negre-Azov.

Conferința își propune „să găsească un set de instrumente eficiente pentru a răspunde la aceste provocări și pentru a oferi oportunități de dezvoltare durabilă pentru toate țările pașnice din regiune”. În cadrul acesteia se va discuta despre impactul Rusiei și al războiului din Ucraina asupra securității regiunii Mării Negre și despre răspunsurile la aceste provocări.

„Evenimentul va avea loc în cadrul activităților Platformei Internaționale Crimeea, un mecanism care vizează de-ocuparea Crimeei și restabilirea securității la Marea Neagră, europene și globale”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Evenimentul este organizat de ministerele ucrainean și român de Externe și al Apărării și se preconizează că vor participa șefii acestor agenții, precum și „șefi de instituții internaționale, oficiali guvernamentali și experți independenți reprezentând participanții la Platforma Internațională Crimeea”.

Aceștia vor analiza impactul multidimensional al războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre-Azov și din lume, vor discuta posibile strategii de răspuns la provocări și amenințări, precum și bazele viitoarei configurații a securității în regiune.

Conferința va include, de asemenea, un studiu privind viitoarea configurație de securitate a regiunii Mării Negre și a Mării Azov, realizat de către Rețeaua de experți a Platformei din Crimeea.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button