ANCHETE

Dan Turturică, finul șefului SPP, încearcă să-și acopere dezastrul managerial prin șmecherii la Societatea Română de Televiziune

Președintele-director general al Societății Române de Televiziune (SRTv), Dan-Cristian Turturică, finul șefului SPP, Lucian Pahonțu, a pregătit pentru ședința de mâine a Consiliului de Administrație o șmecherie ieftină prin care să-și acopere dezastrul managerial.

Manevra șmecherească a lui Turturică de a fugi de răspundere

Cei 13 membri ai Consiliului de Administrație de la SRTv, în frunte cu Dan Turturică, finului șefului SPP, Lucian Pahonțu, vor aproba în ședința de mâine raportul de activitate al Televiziunii Naționale pentru anul 2022. Acest raport urmează să fie înaintat celor două comisii pentru cultură și media din Camera Deputaților și Senat.

Numai că Dan Turturică nu vrea să-și asume acest raport de activitate și, ca atare, a recurs la o șmecherie ieftină, dar ilegală. Raportul de activitate al SRTv pentru anul 2022 va fi aprobat de către Consiliul de Administrație și după aceea va fi înaintat către cele două comisii ale Parlamentului. Însă, în Legea nr. 41 /1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune nu se menționează nicăieri că Raportul de activitate al SRTv trebuie aprobat de Consiliul de Administrație.

Acest raport este doar prezentat bordului administrativ de către președintele-director general, adică de Dan Turturică, și înaintat Parlamentului până la data de 15 aprilie 2023. Dar, ca să scoată castanele din foc cu mâna altora, finul lui Pahonțu a recurs la această procedură.

De ce? Foarte simplu. Majoritatea membrilor din Consiliul de Administrație nu mișcă în front în fața lui Turturică pentru că au primit din partea acestuia câte o sinecură de unde dacă nu curge, pică! Practic, Dan Turturică și-a fidelizat o parte din membrii Consiliului de Administrație de la SRTv prin angajarea lor în TVR sau copiilor acestor, iar pe unii dintre cei deja angajați, prin mărirea salariului.

Cine sunt administratorii recompensați pentru fidelitate de Dan Turturică

Într-un document făcut de băieții cu ochii roată care monitorizează Televiziunea Națională, ajuns la mai multe instituții de top din țara noastră, sunt menționate persoanele favorizate de Turturică și prin ce modalități. Iată câteva exemple:

Christel Țopescu, numită în CA din partea Președinției, a fost răsplătită printr-un contract făcut fiului său, Basti Țopescu, în calitate de prezentator al emisiunii ”Vis sau realitate” și pentru promovarea online a acesteia. Acesta încasează pe ediție în jur de 3.500 de lei.

Valentin Andrei Enescu – numit în CA din partea USR – PLUS, a fost angajat din 01.08.2022 consilier juridic la Serviciul Finanțări Alternative. A colaborat în trecut cu TVR ca administrator pentru TVR Media și nici acum nu a clarificat situația financiară a acelei societăți intrate în faliment.

Dorothea Alexandra Ionescu – numită în CA din partea AUR, are doar, atenție, studii medii, a fost angajată cu data de 22.08.2022 pe funcția de funcționar administrativ la Cabinetul Președintelui – Director General al TVR. Deși atribuțiile acesteia sunt de a împărți corespondența în TVR, Dan Turturică, pentru votul favorabil în CA, o menajează în sensul că nu și-a îndeplinit nicio zi atribuțiile de serviciu conform fișei postului. Ba mai mult, Turturică și-a permis să-i dea pe mână un mare proiect editorial dedicat zilei de 1 decembrie, program care a înlocuit pe TVR 1 o semifinală a Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Programul a fost un eșec cu audiență sub 1 punct de rating și ea ”Este arogantă, obraznică și lipsită de cunoștințe în domeniul mass-media”.

Borislav Velimirovici– reprezintă minoritățile, iar pentru vot a beneficiat de o majorare salarială, program preferențial, un podcast și mai multe emisiuni la care este producător și prezentator.

Dietlinde Dinesz-angajată a TVR Timișoara, aleasă în CA de salariați, beneficiază de majorare salarială ca manager de proiect al evenimentului Timișoara, Capitală Culturală Europeană. ”Nu are păreri în CA, nu comunică cu salariații, este sluga perfectă pentru Turturică”.

Anca Elena Dindirică-numită de PSD în CA, fostă directoare a TVR Craiova. Pentru vot, finul ei, angajat la TVR Craiova, Tiberius Mușuroi, a fost numit director la teritorialul respectiv. ”Îi sunt acceptate săptămâni la rând absențele de la serviciu și face echipă bună cu Sorin Torică, lider de sindicat al MediaSind TVR și dublu șef la două servicii ale televiziunii publice, pentru a prelua SRTv și a-l da jos pe Turturică din funcția de PDG”. De asemenea, ”Cei trei folosesc permanent mașinile instituției în interes sindical și personal”. În luna septembrie 2022, Anca Dindirică și finul Tiberius Mușuroi s-au deplasat la Sinaia la un eveniment sindical al Fair MediaSind unde împreună cu Sorin Torică și președintele Fair MediaSind, Cristian Godinac, au pus la cale pașii necesari pentru înlăturarea lui Turturică. Deplasarea s-a făcut cu o mașină a TVR Craiova, pe banii instituției, în cele patru zile cât a durat deplasarea ei fiind pontați la serviciu.

„Performanțe” marca Turturică: Angajare și promovarea după delapidare și audiențe off-line

În documentul mai sus menționat este evidențiat și faptul că Dan Turturică nu are ”dialog constructiv cu echipa managerială și cu desăvârșire a celui cu salariații”. Ca exemplu, Președintele-Director General al STRv nu are un program de audiențe. De asemenea, finul lui Pahonțu mai este acuzat că a detașat la Corpul de control al SRTV o persoană cu un trecut controversat.

Sursa Puterea

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button