POLITICĂ

Reforma pensiilor speciale în România: AUR solicită eliminarea impozitării pensiilor sub 3.000 de lei pentru un trai decent

Reforma pensiilor speciale a stârnit dezbateri în spațiul public, însă în ciuda faptului că România este la un pas de un colaps financiar, PSD, PNL și UDMR nu vor să voteze eliminarea acestor. Mai mult decât atât, potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul Ciucă va cere Comisiei Europene să prelungească termenul pentru reforma pensiilor speciale până în septembrie şi să cupleze cererile de plată. România riscă astfel să piardă trei miliarde de euro fonduri europene.

Deputatul AUR Dorel Acatrinei solicită Guvernului nu doar impozitarea pensiilor speciale cu 90%, ci eliminarea impozitării pensiilor sub 3.000 de lei. Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege în acest sens – este vorba despre Pl-x 136/22, aflată la Camera Deputaților spre dezbatere și adoptare.

„Partidul AUR susține impozitarea pensiilor speciale aflate peste indemnizația netă a Președintelui României cu 90%. Pragul de la care trebuie impozitate pensiile trebuie urcat la minimum 3.000 lei față de rata inflației și scumpirile în lanț și legat de coșul minim de consum pentru un trai decent, pentru a fi actualizat anual.

Impozitarea pensiilor peste 2.000 lei în condițiile în care pragul sărăciei este de peste 3.000 lei/persoană/lună, așa cum a fost acesta calculat prin aplicarea indicatorilor coșului minim de consum pentru un trai decent, prevăzuți în anexa 1 din OUG 217/2000 cu modificările și completările ulterioare, ne arată că, ocupându-vă mai ales de deplasări externe, ați pierdut contactul cu realitatea”, punctează Dorel Acatrinei într-o interpelare adresată premierului Nicolae Ciucă.

Deputatul AUR atrage atenția că sistemul actual de pensii perpetuează inechitatea prin faptul că se mențin pensiile speciale cu diferențe imense între categorii sociale. De asemenea, este inadmisibil ca statul să facă economii pe spinarea pensionarilor cu venituri mici pentru a putea acoperi cheltuielile cu pensiile nesimțite.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button