EXTERNE

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală joi dimineață

Coreea de Nord a efectuat joi prima lansare de rachetă balistică intercontinentală din ultima lună, testând probabil un nou tip de sistem de armament mai mobil și mai greu de detectat, au declarat vecinii săi, într-o prelungire a seriei provocatoare de teste cu rachete a Nordului.

Lansarea a determinat Japonia să emită un ordin de evacuare pe o insulă din nordul țării și, deși acesta a fost retras ulterior, arată vigilența vecinilor Coreei de Nord față de evoluția amenințărilor cu rachete ale acesteia.

Șeful Statului Major al armatei sud-coreene a declarat că racheta a fost lansată sub un unghi înalt din apropierea capitalei nord-coreene Pyongyang și a căzut în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia, după un zbor de 1.000 de kilometri (620 de mile).

Șefii Statului Major au descris racheta ca având o rază de acțiune medie sau mai mare. Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite a numit-o o rachetă cu rază lungă de acțiune, iar ministrul japonez al apărării o armă de clasa ICBM.

Armata sud-coreeană crede că Coreea de Nord a lansat un nou tip de rachetă balistică, posibil să folosească combustibil solid, a declarat un oficial al apărării sub anonimat din cauza regulilor biroului.

Dacă lansarea a implicat o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, ar fi primul test al Nordului cu o astfel de armă. Toate rachetele balistice intercontinentale cunoscute ale Coreei de Nord folosesc sisteme de propulsie cu combustibil lichid, care necesită alimentarea lor înainte de lansare. Însă combustibilul unei arme cu propulsie solidă este deja încărcat în interior, ceea ce le permite să fie deplasate mai ușor și lansate mai rapid.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button