Joia din Săptămâna Mare era cunoscută popular sub numele de Joia Sfântă. În calendarul bisericesc se numește Joia Sfântă, la fel ca și celelalte zile din săptămâna dinaintea Paștelui, care sunt dedicate amintirii unor evenimente evanghelice importante. În anul 2023, joia este sărbătorită pe 13 aprilie.
Semnificația sărbătorii
Fiecare zi a Săptămânii Sfinte din Postul Mare este dedicată rememorării ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe pământ. Am scris mai devreme despre semnificația primei, celei de-a doua și celei de-a treia zile.
Esența Joii Mari este, în primul rând, amintirea ultimei cine, în timpul căreia Hristos a instituit principalul sacrament al Bisericii – Euharistia (Sfânta Împărtășanie).
„După ce i-a adunat pe cei mai apropiați ucenici ai Săi, Hristos le dă vin și le frânge pâinea cu cuvintele: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi și Sângele Meu care se varsă pentru voi”. De aceea, în această zi, credincioșii, cu excepția anumitor situații de urgență, vin la biserică pentru serviciul divin și primesc Sfânta Împărtășanie,
De ce se numește Joia Curată?
La începutul Cinei celei de Taină, Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi, arătându-le astfel un exemplu de adevărată umilință și de slujire a celorlalți. În amintirea acestui lucru, clerul a spălat picioarele celor 12 preoți și călugări în timpul slujbelor din Joia Sfântă în catedrale.
Poate că acest lucru a dat naștere tradiției de a curăța casele și apartamentele în Joia curată. Dar merită să ne amintim că esența acestei zile nu constă în curățenia casei, ci în purificarea spirituală. O altă teorie despre originea numelui „Joia curată” este că în primele timpuri creștine oamenii erau botezați în Sâmbăta Mare, chiar înainte de Paște. Oamenii se pregăteau pentru acest eveniment pe tot parcursul Postului Mare, așa că Joia Mare se numea într-adevăr Joia Curată, de la faptul că înainte de botez și de Paște se făcea curățenie.
Este permis să faci curățenie în Joia Mare?
O casă trebuie să fie curată înainte de Paște. În același timp, curățenia spirituală este mult mai importantă. În această zi este important ca fiecare credincios să participe la serviciile divine. Dacă între timp facem ordine și curățenie, este ca și cum am face ordine în sufletele noastre și le-am păstra în ordine. Acest lucru nu este corect. În acest caz, este foarte important să ne stabilim prioritățile corect.
Tradiții
Totuși, conform tradițiilor populare, în această zi se organiza o mare spălătorie și se făcea curățenie în casă. Se credea că o curățenie temeinică în Joia Curățeniei va asigura curățenia familiei pentru tot anul și va ajuta la a scăpa de adversități.
În afară de curățenie trebuie să ne ocupăm și de masa de Paște: să începem să coacem prăjituri de Paște, să facem caș de Paște, să vopsim ouă.
Priviți dimineața pe fereastră. Vedeți o persoană în vârstă ca un semn de ghinion, o fată ca un semn de fericire în viața privată, un tânăr ca un semn de noroc, un copil ca un semn de schimbare.
Apa folosită pentru a spăla podelele, conform credințelor populare, este folosită pentru incantații. Înainte de curățenie, în apă se pun monede, iar zicala spune: „Bani, să fie în mâinile tale, să se înmulțească și să nu se ducă la dușman.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!