ISTORIE

Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

Vinerea Mare este penultima zi din Săptămâna Mare și comemorează răstignirea lui Iisus Hristos.

Ortodocșii se apropie de finalul Săptămânii Sfinte, ultima săptămână înainte de Paște, care comemorează sfârșitul vieții lui Iisus. Penultima zi a săptămânii se numește Vinerea Mare sau Vinerea Mare. În 2023, aceasta va cădea pe 14 aprilie. Vineri a fost ziua în care, potrivit Evangheliei, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

Vinerea Mare – cum a fost răstignit Iisus
Vinerea Mare comemorează chinurile morții lui Iisus – procesul, execuția, scoaterea de pe cruce și îngroparea. Ultimele zile din viața lui Hristos sunt numite Patimile lui Hristos.

Iisus a fost condamnat la execuție de către guvernatorul roman Pontius Pilat, la cererea preoților șefi din Iudeea. La început, Pilat nu a vrut să îl execute pe Iisus, spunând că nu îi vedea vinovăția. Dar poporul a cerut pedeapsa și la a treia ocazie a fost pronunțată sentința.

Potrivit Bibliei, Iisus a fost executat pe Muntele Golgota, în afara Ierusalimului, fiind răstignit pe o cruce. Doi tâlhari au fost executați de o parte și de alta a lui Hristos în același mod. Unul dintre ei și-a bătut joc de Iisus, fapt pentru care a ajuns în iad. Celălalt s-a pocăit de păcatele sale și a fost iertat personal de Hristos.

Potrivit învățăturii evanghelice, Isus a ispășit toate păcatele omenirii prin moartea Sa pe cruce.

Vinerea Mare este considerată a fi cea mai tristă zi din an în creștinism. În biserici, în această zi, nu se celebrează nicio liturghie, dar se citesc douăsprezece pasaje din Evanghelie, comemorând Patimile lui Hristos. La ora 15.00, giulgiul este așezat în centrul bisericii, iar în timpul slujbei de seară, giulgiul este dus în jurul bisericii.

Pentru credincioși, în Vinerea Mare nu se organizează festivități, fiind o zi de doliu. Cei mai zeloși credincioși țin post strict în această zi, nu mănâncă nimic înainte de ora 15.00, iar după aceea mănâncă doar pâine și legume.

În Vinerea Mare, se pot aduce acasă 12 lumânări de la templu și se lasă să ardă până la cenușă. Se crede că acest lucru aduce prosperitate în casă.

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare
Anterior, v-am spus ce nu trebuie să faceți în Vinerea Mare. Există o serie de interdicții stricte care se aplică în această zi:

Nu aveți voie să mâncați pește, carne, ouă sau produse lactate, deoarece Postul Mare este încă în vigoare.
Sunt interzise munca fizică grea, lucrul cu acul și curățenia.
Folosirea unui topor și tăierea de lemne este interzisă.
Sunt interzise distracțiile, nunțile, râsetele zgomotoase și petrecerile, mai ales atunci când sunt însoțite de alcool.
Nu există o interdicție directă de a lucra în grădină în Vinerea Mare. Plantele pot fi plantate și semănate în această zi, atâta timp cât o astfel de muncă nu distrage atenția persoanei de la rugăciune.

Semne de bun augur în Vinerea Mare
În această zi există semne meteorologice de bun augur:

Dacă plouă, toată primăvara va fi ploioasă și cu cețuri frecvente.
Dacă soarele nu a apărut niciodată în Vinerea Mare, grădinile vor fi pline de buruieni.
Ultima vineri înainte de Paște este însorită și caldă – restul primăverii va fi la fel.
O furtună în acea zi este de bun augur pentru recolta de cereale din acest an.
Tot în Vinerea Mare, potrivit presimțirilor, foarte gustoase

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button