EXTERNE

Explozie în Japonia, în timpul unui discurs al premierului. Un bărbat a fost reținut

O explozie puternică a fost auzită în Japonia în apropierea locului unde a avut loc discursul premierului Kishida

Un minut mai târziu, la locul exploziei a apărut fum alb. Un bărbat a fost reținut. Potrivit rapoartelor preliminare, Kishida nu a fost rănit.

Explozia a avut loc în apropierea locului unde premierul japonez Fumio Kishida susținea un discurs în portul pescăresc Saigasaki din Wakayama, potrivit televiziunii NHK. Premierul a fost evacuat de urgență de la fața locului, nefiind raportate răniri. Kishida nu a fost rănit.

Televiziunea Asahi TV precizează că forțele de ordine au arestat un bărbat la fața locului, la un minut după ce, la un minut după explozie, a început să se ridice un nor de fum alb. Potrivit martorilor oculari ai incidentului, cineva a aruncat un obiect argintiu în formă de cilindru, după care a avut loc o explozie și ulterior fum.

Kyodo relatează că explozia a avut loc în timpul unei conversații între Kishida și un candidat al Partidului Liberal Democrat. De atunci, premierul și-a anulat un discurs într-un port de pescuit.

Premierul se angajase într-un turneu regional în legătură cu alegerile parțiale pentru Camera Reprezentanților din Japonia. După incident, el a fost dus cu o mașină la sediul poliției prefecturii. Autoritățile de aplicare a legii au demarat o anchetă privind incidentul.

La 8 iulie 2022, fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe ținea un discurs de susținere a Partidului Liberal Democrat în orașul Nara. Tetsuya Yamagami, în vârstă de 42 de ani, un fost marinar al Forțelor de Autoapărare ale Japoniei, l-a împușcat de două ori, rănindu-l pe Abe în zona pieptului și a gâtului. A fost transportat de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. Yamagami a pledat vinovat de crimă. Abe a fost șeful guvernului japonez în perioada 2006-2007 și 2012-2020.

Yamagami a declarat inițial că a vrut să îl ucidă pe premier din cauza nemulțumirii față de politicile sale, afirmând ulterior că a comis tentativa de asasinat deoarece credea că Abe avea legături cu o sectă căreia mama sa îi transferase sume mari de bani. Acest lucru, a spus el, a pus familia în dificultate financiară.

Abe a fost înmormântat pe 12 iulie. Funeraliile de stat ale politicianului au avut loc la 27 septembrie.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button