RĂZBOI

Borrell face apel la China pentru a-l împiedica pe Putin să normalizeze relațiile cu UE

Uniunea Europeană nu va putea dezvolta relații normale cu China dacă Beijingul nu-și va folosi influența asupra Rusiei pentru a o convinge să-și retragă trupele din Ucraina și să pună capăt războiului.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat acest lucru în cadrul unei audieri a Parlamentului European privind strategia de relații UE-China, relatează European Pravda.

„Relațiile noastre cu China nu se pot dezvolta în mod normal decât dacă China își folosește influența asupra Rusiei pentru a o forța să-și retragă trupele din Ucraina și să pună capăt războiului”, a spus Borrel.

Borrel a subliniat că a accepta „orice neutralitate care nu face nicio diferență între agresor și atacat înseamnă a fi de partea agresorului”.

„Am vorbit mult despre acest lucru și vom continua să o facem. Din punct de vedere geopolitic, trebuie să evităm un nou război rece între Occident și Orientul Îndepărtat, așa cum s-a întâmplat anterior cu Estul”, a spus el.

În același timp, Borrell a recunoscut existența unei „cacofonii” în poziția europeană și a permis „eșecuri de coordonare” între instituții și statele membre.

„Scopul politicii comune este tocmai acela de a elimina aceste diferențe și de a oferi un numitor comun. Într-o relație complexă precum cea pe care o avem cu China, există în mod inevitabil puncte de vedere diferite, deoarece interesele statelor membre diferă, dar dacă dorim să construim o strategie coerentă a UE față de China, este esențial ca toată lumea să acționeze în conformitate cu tratatele, îndeplinindu-și rolurile și responsabilitățile”, a declarat el.

Săptămâna trecută, Borrell și-a amânat vizita în China din cauza unui test pozitiv pentru coronavirus.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button