POLITICĂ

PSD cere Guvernului Ciucă să suspende importurile de cereale și produse alimentare din Ucraina

Partidul Social Democrat, aflat la guvernare în România, a declarat că va cere guvernului să adopte o ordonanță de urgență care să interzică temporar importurile de cereale ucrainene.

„PSD va cere coaliției de guvernare o decizie politică care să oblige Guvernul României să emită de urgență o reglementare prin care să suspende temporar importurile de produse agroalimentare din Ucraina, așa cum s-a întâmplat în alte state care au graniță cu această țară”, a precizat marți partidul într-un comunicat.

Potrivit social-democraților, o astfel de măsură este necesară pentru a proteja fermierii români „în situația în care despăgubirile primite de la Comisia Europeană nu pot acoperi costul total al prejudiciilor cauzate acestora”.

Social-democrații se pronunță pentru ca statele est-europene care se consideră afectate de exporturile din Ucraina să poarte discuții comune cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai părții ucrainene.

„În același timp, PSD consideră că România trebuie să continue să sprijine Ucraina prin facilitarea tranzitului produselor agroalimentare din această țară către alte state ale Uniunii Europene sau către rutele comerciale dinspre Marea Neagră”, precizează partidul.

Presa poloneză a relatat marți că costul celui de-al doilea pachet de sprijin al Comisiei Europene pentru fermierii din cele cinci țări afectate de afluxul de importuri de produse agricole ucrainene va fi de 100 de milioane de euro.

Comisia ia această măsură după ce Polonia, Ungaria și Slovacia au decis să interzică importurile de produse agricole din Ucraina. Bulgaria se gândește la o decizie similară.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button