EXTERNE

Serviciile speciale rusești instalează un sistem de supraveghere la ambasadele din Europa

Serviciile speciale rusești au instalat un sistem de urmărire cu antene pe ambasadele din țările europene care deserveau diplomații ruși expulzați din aceste țări

Se remarcă faptul că cel mai mare număr de astfel de antene a fost instalat pe clădirea ambasadei ruse din Bruxelles – 17. Pe acoperișurile ambasadelor rusești din Madrid, Belgrad, Lisabona, Sofia și Nicosia se află câte 10 sau mai multe antene. În total, pe 39 de clădiri ale ambasadelor și consulatelor rusești din Europa sunt amplasate cel puțin 182 de antene.

În exterior, nu toate antenele sunt vizibile, așa că numărul lor real este probabil chiar mai mare, notează anchetatorii.

După cum se menționează în reportaj, în mod nominal aceste antene sunt folosite pentru comunicații speciale. În realitate, multe dintre ele pot fi adaptate cu ușurință pentru interceptarea radio, cum ar fi conversațiile de pe telefoanele prin satelit. Pe acoperișurile unor ambasade, în special la Varșovia, au fost reperate dispozitive care pot intercepta comunicațiile prin telefonie mobilă.

Astfel de antene pentru interceptarea radio a comunicațiilor prin satelit și ascultarea comunicațiilor mobile au fost folosite de angajații ambasadelor rusești. Mulți dintre cei 400 de diplomați ruși expulzați, suspectați că lucrau pentru serviciile de informații, au fost instruiți în domeniul comunicațiilor radio și al tehnologiei informatice. Numai în Belgia, cel puțin cinci dintre angajații ambasadelor expulzate aveau o pregătire în domeniul radio sau al calculatoarelor și lucraseră în serviciile de informații. Anchetatorii au găsit exemple similare în Estonia și Suedia.

Ambasadele supraveghează nu numai serviciile de informații și politicienii din alte țări, ci și protestele împotriva politicilor Kremlinului.

„Atunci când sunt mitinguri în apropiere, rușii pot monitoriza traficul telefonic și pot colecta date și identificatori, cum ar fi numerele IMEI ale telefoanelor mobile”, a declarat un fost oficial maghiar de contrainformații.

Cel puțin în Ungaria, a spus el, rușii folosesc această tehnologie la potențialul său maxim. Prin verificarea încrucișată a comunicațiilor electronice interceptate cu camerele de supraveghere ale ambasadelor, ei monitorizează protestele și adună informații despre criticii locali și grupurile ucrainene.

Combaterea acestui tip de ascultare, potrivit expertului, este practic imposibilă. „Nu prea poți face nimic, este vorba de teritoriul rusesc. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să îl opriți sau să vă lăsați telefonul acasă dacă vedeți că acoperișul ambasadei seamănă cu Baikonur”, a sfătuit el.

Un expert le-a spus anchetatorilor că echipamentele de supraveghere electronică din misiunile diplomatice rusești sunt în responsabilitatea FSB. Mai mult, serviciile de securitate întrețin echipamentul chiar dacă o anumită sarcină este îndeplinită în favoarea SVR sau GRU. Potrivit acestuia, personalul tehnic al FSB sprijină, de asemenea, operațiunile pur de informații.

Anterior, s-a raportat că Norvegia a declarat indezirabili 15 angajați ai ambasadei Rusiei în țară, care erau implicați în activități de spionaj de facto sub acoperire diplomatică.

Potrivit serviciilor de informații norvegiene, angajații expulzați de la ambasada rusă au încercat să recruteze noi informatori, să efectueze recunoașteri radio și să cumpere re

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button