ECONOMIE

Ciucă caută bani pentru ”gaura” de la buget: ”Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, în ședința de Guvern că Executivul lucrează la un ”mecanism” de gestionare a cheltuielilor publice, astfel încât la finalul anului ”să ne încadrăm în limitele de deficit”.  

Deficitul aparține ”preponderent” marilor contribuabili, a spus Ciucă.

”Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri.” – a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern de joi.

Aceste măsuri fiscale vor fi aprobate cel mai probabil săptămâna viitoare, după ce va exista o decizie în coaliția PSD-PNL-UDMR.

Aș vrea să înțeleagă toată lumea că aici nu vorbim de măsuri de austeritate, pentru că am văzut în ultimii ani că economia, nu numai economia românească, ci orice economie, nu se dezvoltă și nu funcționează în parametrii normali pe măsuri de austeritate. În schimb, pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta în așa fel încât gestionarea banilor publici să poată să se facă într-un mod cât mai eficient. Și aș vrea să spun din capul locului că aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și, de asemenea, nu vor fi introduse taxe și impozite.” – a declarat șeful Guvernului.

Până în momentul de față nu a fost prezentat un plan oficial de reducere a cheltuielilor.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat recent că gaura la bugetul de stat nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei, ci încetinirea se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei. Ulterior, ministrul a mai spus că, de fapt, nici nu e vorba despre o „gaură”, ci despre venituri sub așteptări.

”Este o decizie pe care am luat-o la nivelul coaliției, pe care a anunțat-o și președintele României, și care cred că trebuie să aducă liniștea pentru toți cei care inițial au fost oarecum speriați de aceste măsuri de la nivelul Guvernul. Nu trebuie să fie nimeni speriat. 

Tot ceea ce decidem anunțăm cât se poate de onest și transparent, nu vizăm niciun fel măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor. În condițiile în care am trecut cu toții prin această situație de criză, am fost cu toții afectați de creștere a prețurilor, de inflație și cu toate acestea, putem spune după 1 an de zile că România a reușit să își mențină echilibru și să se profileze ca fiind cea mai stabilă economie din regiune.” – a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Sursa: Pro TV

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button