ISTORIE

28 aprilie: Execuția lui Benito Mussolini, conducătorul Italiei fasciste (FOTO)

În data de 28 aprilie 1945 a murit executat de partizanii italieni, Benito Mussolini, conducătorul Italiei fasciste între anii 1922 și 1943. Cunoscut și datorită apelativului de ,,Il Duce”, Mussolini a făcut din Italia un stat fascist, care folosind propaganda agresivă și teroarea a ruinat sistemul democratic de guvernare de până atunci din Italia. În 1919 Mussolini a fondat la Milano primul grup politic de orientare fascistă ce insista pe refacerea gloriei Romei antice și pe o ideologie politică radicală și autoritară în care violența era percepută ca furnizor de transformare pozitivă în societate.

În anul 1922, Mussolini a organizat „Marșul asupra Romei”, iar la ordinul său, mii de fasciști s-au îndreptat spre Roma pentru a prelua puterea. Intimidat și temându-se de un război civil, regele Victor Emanuel îl va desemna pe Mussolini drept prim-ministru, iar în anii următori Mussolini va prelua treptat întreaga putere și va impune în Italia cultul propriei personalități. În 1935 la ordinul lui Mussolini forțele militare italiene invadează Etiopia, țară pașnică ce nu avea forțe armate și folosind armamentul modern, armata italiană va măcelări în maniera clară a unui genocid, populația civilă a acestei țări.

În anul 1936, când izbucnește Războiul Civil din Spania, Benito Mussolini va trimite trupe militare ce vor participa în lupte de partea naționaliștilor lui Francisco Franco. În martie 1939 trupele italiene au invadat și anexat Albania, iar în 1940 Italia a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania și Japonia semnând Pactul Tripartit sau așa-numita „Axa Roma-Tokyo-Berlin”. Cu toate acestea, italienii au suferit mai multe înfrângeri militare, în Grecia și Egipt și numai intervenția germană în Balcani și Africa de Nord, a făcut ca Italia să evite un colaps militar major.

În iulie 1943, regele Victor Emanuel al III-lea l-a demis pe Mussolini, punându-l sub arest, însă el a fost salvat de către un comando de parașutiști germani și pus din nou de către Hitler la conducerea unui stat marionetă format în nordul Italiei. În primăvara lui 1945, când era clar că Germania pierduse războiul, Benito Mussolini, împreună cu amanta sa, Clara Petacci, încearcă să fugă spre Elveția și se ascund într-o vilă, pe malul lacului Como, vilă ce fusese pregătită de mult ca refugiu în caz de dezastru. Partizanii italieni îi capturează și „pentru crime împotriva poporului italian”, îi execută prin împușcare. Cadavrele lor vor fi duse la Milano și expuse în piața publică. La grotescul spectacol au asistat mii de italieni și numeroși militari ai armatei americane. După câteva zile, rămășițele pământești ale lui Mussolini și ale colaboratorilor săi vor fi înmormântate în mare secret de către autoritățile italiene.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button