Ultimii trei ani au fost foarte provocatori pentru piața forței de muncă din România. Numărul angajaților din industrie a urcat constant, un studiu realizat de ABSL arătând că anul acesta procentul ar fi o creștere de 10-30%.
Cea mai însemnată creștere a numărului de angajați a fost în domeniul serviciilor, cele mai multe joburi ocupate fiind în IT, suport clienți, finanțe și contabilitate. Cele mai mari creșteri salariale din industrie s-au înregistrat în București și Transilvania – Banat, în timp ce salariile au stagnat sau au crescut mai puțin în Muntenia și Moldova.
Anul viitor vor fi cu 10% mai multe angajări
Deși se anunță un an greu pentru angajatori, se pare că piața forței de muncă încă mai are potențial.
Pentru 2023 ABSL estimează un trend asemănător anilor trecuți, adică o creștere de cca 10%.
Pandemia a crescut loialitatea angajaților, rata medie a plecărilor din companie fiind de 22% anul trecut si 18% la sfârșitul lui iulie anul acesta, comparativ cu rata medie de 26% înregistrată în 2019.
„Costul și disponibilitatea forței de muncă rămân în continuare provocatoare, inducând o mobilitate excesivă între angajatori.
Din acest motiv, multe companii din industrie și-au regândit modelul de business, către unul mai sustenabil care să nu se mai bazeze doar pe creșterea numărului de angajați, ci pe productivitatea ridicată a acestora.
Implementarea tehnologiei avansate, optimizarea proceselor și orientarea către servicii cu valoare adăugată mai mare sunt noile pârghii spre care se orientează companiile”, a spus Cătălin Iorgulescu, Vice – Președinte ABSL.
Sursa Ziare
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!