Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
LIFESTYLE

Cum să crești morcovi mari și dulci?

Morcovii sunt o legumă populară și preferată în fiecare grădină. Sunt bogați în micronutrienți, caroten, vitamine și substanțe care stimulează sistemul imunitar și vindecă multe afecțiuni. Morcovii sunt una dintre principalele culturi din alimentele complementare pentru copii. Și este foarte trist atunci când efortul depus pentru cultivarea lui se termină cu niște ghemuri urâte și strâmbe, de gust îndoielnic, căci în cazul morcovilor exteriorul corespunde conținutului interior. Așadar, cum se cultivă morcovi netezi, mari, gustoși și cu un conținut ridicat de substanțe nutritive? Haideți să aflăm.

Condiții pentru o recoltă bună de morcovi
Morcovii sunt o cultură rezistentă la ger, care poate fi semănată sub iarnă și în mai multe termene de la începutul primăverii. În regiunile sudice, aceștia se însămânțează în ferestrele calde de iarnă (februarie) și se obține o recoltă timpurie a gustoasei legume. Morcovii nu se tem de înghețuri.

Pentru a crește o recoltă decentă, trebuie să acordați atenție:

caracteristicile biologice ale morcovilor,
tehnologia de creștere care trebuie urmată,
structura și fertilitatea solului, pregătirea acestuia pentru însămânțare,
aciditatea solului,
particularitățile de aprovizionare cu umiditate.

Cauzele principale ale lipsei de adâncime a morcovilor
Morcovii nu tolerează zonele joase înfundate cu apă, în apropierea culturilor de pomi fructiferi și forestiere. Ei nu vor fi plat și grațios și cu atât mai puțin atunci când sunt crescuți la umbră, sub bolta grădinii. Cultura are nevoie de un sol adânc afânat, nutritiv, permeabil la aer și apă. Prezența pietrișului mic, a pietricelelor, a rizomilor și a altor incluziuni în sol provoacă curbarea și strivirea rădăcinii morcovului.

Morcovii rădăcinoși au nevoie de lumină puternică. Aranjați straturile de morcovi astfel încât fiecare plantă să primească suficientă lumină. Culturile cu creștere înaltă (roșii, vinete) nu trebuie să umbrească vârfurile morcovilor. Cel mai bine este să poziționați morcovii mai la sud decât vecinii mai înalți.

Morcovii nu vor da roade pe soluri acide. De aceea, cu un an înainte de a semăna cultura pe patul alocat, solul se dezoxidizează prin aplicarea de humus, cretă, var, făină de dolomită. Solul de sub morcovi trebuie să fie neutru, cu aciditate zero, cu pH=6-7.

Rădăcinile urâte, ramificate, răsfirate ale morcovilor și culturile de rădăcini mici sunt produse de o slabă pregătire a solului, dezoxidarea solului înainte de semănat în primăvară, de utilizarea îngrășămintelor care conțin clor, de îngrășăminte cu azot în exces, de culturi supraîncărcate.

Valoarea morcovilor este determinată de cantitatea de substanțe utile care se formează în culturile de rădăcini ca urmare a proceselor metabolice, atunci când umiditatea și nutrienții sunt primiți la timp. Prin urmare, lipsa de umiditate și nutriție la început și excesul lor la sfârșitul sezonului de creștere a morcovilor nu numai că va schimba forma și caracteristicile externe, dar va reduce semnificativ și calitățile gustative.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button