POLITICĂ

Ce partide cresc și cine se prăbușește în online – Sondaj

După 10 zile de sondare în mediul online, pe pagina de Facebook Dan Bucura, ce are în prezent peste 110.000 de urmăritori, jurnalist.ro vă aduce în premieră rezultatele unui sondaj pe partide. Măsurătorile, chiar dacă sunt făcute exclusiv prin intermediul acelei rețele de socializare, sunt extrem de sugestive pentru vremurile politice ale momentului. Numărul de respondenți a fost extrem de mare, unul record pentru asemenea demersuri pe platforma descrisă: peste 11.000 de persoane/conturi de Facebook.

Întrebarea a fost una extrem de simplă: Cu cine ați vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare?  În sondaj au fost introduse doar partidele parlamentare, însă pentru a acoperi toată plaja electorală apar și opțiunile Candidat independent, Alt partid politic și chiar varianta Nu merg la vot. Înainte de a comenta rezultatele și particularitățile, haideți să vedem rezultatele:

Desigur, putem lua în calcul faptul că pagina respectivă de Facebook nu excelează în ceea ce privește publicul de stânga. De acolo putem vorbi de procentul mic luat de PSD. Veți vedea însă un studiu comparativ cu același sondaj, făcut anul trecut în mai, care vă va lămuri exact cu privire la evoluțiile electorale.

Ce este de luat în calcul, este procentajul mare (primul loc) luat de AUR. Și aici intervine un element subiectiv, această formațiune fiind recunoscută pentru modul exemplar în care se mișcă pe rețelele de socializare. O presupusă mobilizare la votul virtual din partea urmărilorilor lor nu este de ignorat.

În fine, după cum vedeți, deși vorbim de o pagină cu mai mulți urmăritori de dreapta, partidele care au guvernat până zilele trecute sunt în picaj. Marele perdant, după cum veți vedea, este PNL. El nu doar că a fost puțin depășit de USR, dar se află într-un picaj incredibil față de sondajul precedent.

Elemente extrem de importante de luat în calcul ar mai fi procentul extrem de mare de respondenți ce au optat direct spre varianta Nu merg la vot. De regulă, deși în practică mulți vor fi absenți în ziua votului, la sondajele de dinainte oamenii preferă să opteze pentru un partid. De data aceasta, 13 la sută au spus din capul locului că vor boicota procesul electoral.

Procentul relativ mare al celor care optează cu un alt partid neparlamentar arată indirect o creștere a PMP-ului. Acesta are cea mai mare bucată din acest segment. Desigur, tot aici intră și opțiunile noi, semn că oamenii își doresc alte formațiuni politice.

În cele ce urmează, iată graficul extrem de sugestiv de care vorbeam, ce reprezintă evoluția opțiunilor de vot din mai 2020 și până acum:

Prăbușirea liberalilor este halucinantă, de la 47 de procente, la 17! După cum spuneam, plecăm de la premisa că am făcut sondajul pe o pagină pe care urmăritorii cu viziuni politice de dreapta sunt majoritari. Acest lucru s-a văzut extrem de bine în primăvara anului trecut. În același bazin sociologic, PSD-ului i-a mers bine, acumulând noi susținători. Uniunea Salvați România a recuperat mult din diferența pe care o avea față de PNL, însă este și ea în cădere liberă, pierzând aproape 7 procente.

Așa cum vă spuneam, atenție mare și la evoluția procentului de români ce-și asumă din start că nu vor merge la urne!De la 4 la sută, la 13 procente, este o creștere uriașă. Acest lucru nu poate reprezenta altceva decât repulsia oamenilor față de clasa politică.

Pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni cu privire la vicierea rezultatelor, atasat mai jos aveți link-ul direct către aplicația Facebook prin care s-a efectuat sondajul. Menționăm că a fost exclusă opțiunea votului multiplu de pe același cont. Alegătorii virtuali puteau cel mult să-și schimbe opțiunea de vot înainte de încheierea sondajului, însă orice opțiune o anula pe precedenta. De asemenea, tot pentru a nu influența, rezultate intermediare nu au fost vizibile. Singura modalitate de a trișa a fost cea aconturilor multiple. Chiar și așa, numărul extrem de mare de votanți, 11.172, a făcut ca acest procent al trollilor și postacilor de partid să fie serios diluat.

Sursa Jurnalist

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button